Twitter změnil logo, které promítl na firemní centrálu v San Francisku. Nově je to síť X

Muskova síť X žaluje organizaci CCDH bojující proti nenávistným projevům a dezinformacím

Muskova sociální síť X, dříveTwitter, tento týden podala žalobu na neziskovou organizaci CCDH bojující proti nenávistným projevům a dezinformacím na internetu. Žaloba tvrdí, že organizace s názvem Centrum pro obranu před digitální nenávistí (CCDH) zveřejnila nepravdivá tvrzení a povzbuzovala inzerenty k odchodu ze sítě X. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Vlastník sociální sítě X Elon Musk podle dřívějších zpráv amerických médií poslal organizaci dopis, ve kterém jí pohrozil žalobou požadující blíže nespecifikované odškodné. Právníci CCDH v reakci na dopis obvinili firmu X ze zastrašování těch, kdo mají odvahu vystupovat proti nenávistným projevům a škodlivému obsahu na internetu. Uvedli rovněž, že obvinění vznesená firmou X nemají žádný faktický základ.

Za žalobou stojí červencová zpráva o výsledcích výzkumu CCDH, která uvádí, že po loňském převzetí sítě Elonem Muskem došlo k vzestupu nenávistných projevů vůči menšinovým komunitám. Společnost X a její šéfka Linda Yaccarinová zprávu označily za nepravdivou a založenou na „nesprávných, zavádějících a neaktuálních údajích, zejména z období krátce po převzetí“.

Podle šéfa CCDH Imrana Ahmeda výzkum organizace ukázal, že „nenávist a dezinformace se na platformě pod Muskovým vlastnictvím šíří jako lesní požár“. Ahmed v emailu zaslaném agentuře Reuters rovněž uvedl, že organizace bude ve svém nezávislém výzkumu pokračovat. Společnost X tento týden na svém blogu uvedla, že CCDH získala přístup k jejím datům bez oprávnění.

Musk firmu Twitter koupil za 44 miliard dolarů (zhruba bilion Kč) v říjnu loňského roku a podnik od té doby prošel rozsáhlými změnami. Tento měsíc Musk uvedl, že firma od převzetí přišla téměř o polovinu tržeb z reklamy.

Musk, který je rovněž výkonným ředitelem automobilky Tesla, je v současnosti nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 242 miliard dolarů (více než pět bilionů Kč).

AN
Zdroje a obrázky: reuters; x

Komentáře

Jeden komentář: „Muskova síť X žaluje organizaci CCDH bojující proti nenávistným projevům a dezinformacím“

  1. […] Muskova síť X žaluje organizaci CCDH bojující proti nenávistným projevům a dezinformacím […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..