Twitter X WeChat

Název Twitter už nedává smysl, X bude západní obdobou aplikace WeChat

Miliardář Elon Musk na svém Twitteru vysvětlil důvody svého rozhodnutí přejmenovat Twitter na X. Podle něj název dával smysl v dobách, kdy v jednom příspěvku bylo možné napsat maximálně 140 znaků. V kontextu změn, které na této sociální síti plánuje, už ale starý název podle něj smysl nedává. X by měla být obdobou čínské aplikace WeChat.

Název Twitter dával podle Muska smysl, když mohli uživatelé zveřejňovat zprávy o délce maximálně 140 znaků. Označil to za podobné jako pípání ptáků. Slovo tweet totiž v překladu znamená „pípat“ či „cvrlikat“. „Nyní však můžete zveřejnit téměř cokoli, včetně několika hodin videozáznamu,“ uvedl Musk.

Musk již v minulosti naznačoval, že koupě Twitteru má být „akcelerátorem“ pro vytvoření aplikace X – kterou nazval „aplikací všeho“. Při koupi také uváděl, že chce posílit svobodu projevu, což zopakoval také ve svém úterním příspěvku na Twitteru.

Společnost v nejbližších měsících podle jeho slov plánuje rozšířit možnosti v oblasti komunikace i schopnost uskutečňovat prostřednictvím této sociální sítě finanční transakce. „V tomto kontextu název Twitter nedává smysl, proto se musíme s ptáčkem rozloučit,“ napsal. Nové logo sociální sítě Twitter Musk představil v pondělí.

Musk v minulosti opakovaně prohlašoval, že chce Twitter rozšířit na platformu nazvanou X, což má být superaplikace s nejrůznějšími funkcemi, tedy takovou západní obdobou čínské aplikace WeChat. Kromě udělení licencí na převody peněz ve třech státech USA ale v tomto směru nebyly oznámeny téměř žádné kroky.

X obdobou aplikace WeChat

WeChat je komplexní a velmi populární mobilní aplikace vytvořená čínskou společností Tencent. Původně byla uvedena na trh v roce 2011 a rychle se stala nejrozšířenější sociální mediální platformou a komunikačním nástrojem v Číně.

WeChat nabízí širokou škálu funkcí a služeb, které usnadňují komunikaci a interakci mezi uživateli. Hlavní rysy a funkce aplikace zahrnují textové zprávy a hlasové hovory, kdy uživatelé mohou komunikovat pomocí textových zpráv, hlasových zpráv a hlasových hovorů. WeChat také funguje jako sociální síť, kde uživatelé mohou sdílet příspěvky, fotografie, videa a další obsah s přáteli a sledovat zprávy od svých kontaktů.

Na rozdíl od západních sociálních sítí ale má WeChat například také službu Pay. WeChat Pay je platební služba integrovaná do aplikace, která umožňuje uživatelům provádět platební transakce a nakupovat online nebo v kamenných obchodech. Obsahuje také mini programy, malé aplikace, které mohou vývojáři vytvářet uvnitř WeChatu. Poskytují uživatelům různé služby, hry nebo jiné aplikace bez nutnosti instalace samostatných aplikací.

Právo na duševní vlastnictví písmene X má Microsoft i Meta

Rozhodnutí miliardáře Elona Muska přejmenovat společnost Twitter na X může být právně komplikované. Právo na duševní vlastnictví písmene X mají i jiné firmy, včetně Microsoftu nebo společnosti Meta Platforms. X se široce používá a cituje v ochranných známkách, takže firma může být v budoucnu nucena své logo bránit u soudu, jak uvedla kupříkladu agentura Reuters.

„Existuje stoprocentní pravděpodobnost, že Twitter kvůli tomu někdo zažaluje,“ řekl právník specializující se na ochranné známky Josh Gerben. Uvedl, že napočítal téměř 900 aktivních registrací ochranných známek ve Spojených státech, které už pokrývají písmeno X v celé řadě odvětví.

Ochranné známky chrání věci, jako jsou názvy značek, loga a slogany, které identifikují zdroje zboží. Jejich majitelé se mohou dovolávat ochrany při porušení práv, pokud by jiná značka uvedla spotřebitele v omyl. Opravné prostředky sahají od peněžních škod až po rozhodnutí používání značky zablokovat.

Microsoft od roku 2003 vlastní ochrannou známku X související s komunikací o jeho videoherním systému Xbox. Meta Platforms, která začátkem tohoto měsíce spustila sociální síť Threads, nového rivala Twitteru, vlastní federální ochrannou známku registrovanou v roce 2019. Ta se vztahuje na modrobílé písmeno X pro oblasti softwaru či sociálních médií.

„Vzhledem k obtížnosti ochrany jediného písmene, zvláště komerčně oblíbeného jako X, bude ochrana Twitteru pravděpodobně omezena na grafiku velmi podobnou jejich logu X,“ řekl agentuře Reuters právní zástupce pro ochranné známky v právnické firmě Loeb & Loeb Douglas Masters. „Logo není příliš výrazné, takže ochrana bude velmi zúžená,“ dodal.

Meta a Microsoft pravděpodobně nepodají žalobu, pokud se nebudou cítit v ohrožení, že značka Twitter, respektive X, zasahuje do hodnoty značky, kterou si vybudovaly, řekl Josh Gerben.

AN
Zdroje a obrázky: twitter; reuters; wechat; appstore


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Název Twitter už nedává smysl, X bude západní obdobou aplikace WeChat“

  1. […] Název Twitter už nedává smysl, X bude západní obdobou aplikace WeChat […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..