Sociální síť X - Úvodní obrazovka

Agentura AFP žaluje společnost X kvůli platbám. Bizarní, říká Musk

Francouzská tisková agentura AFP (Agence France-Presse) žaluje společnost X (dříve Twitter) Elona Muska kvůli platbám. Provozovatele sociální sítě obvinila, že s ní neprojednal platby za šíření obsahu. Informovala o tom agentura Reuters. Společnost X na její žádost o komentář nereagovala.

Francie v roce 2019 zavedla práva související s právem autorským (neighbouring rights), která zavazují velké internetové platformy zahájit s vydavateli jednání o odměně za zpravodajství.

„Agentura Agence France-Presse je znepokojena tím, že Twitter (nedávno přejmenovaný na X) jednoznačně odmítl zahájit diskusi ohledně uplatnění práv souvisejících s právem autorským pro oblast zpravodajství,“ uvedla tisková AFP v prohlášení.

Agentura AFP žaluje společnost X - Tiskové prohlášení Agence France-Presse
Agentura AFP žaluje společnost X – Tiskové prohlášení Agence France-Presse (PDF)

„Je to bizarní. Chtějí, abychom jim platili za návštěvnost jejich stránek, kde mají příjmy z reklamy a my ne!“, kritizoval krok francouzské agentury Musk na sociální síti X.

V roce 2021 uložil francouzský antimonopolní úřad společnosti Google ze skupiny Alphabet pokutu 500 milionů eur (12 miliard Kč) za to, že nedodržela pokyny, jak ve Francii jednat s vydavateli.

Google se poté zavázal spor vyřešit a oznámil dohody s agenturou AFP a několika dalšími předními francouzskými zpravodajskými organizacemi. Obdobně podepsala dohody s některými francouzskými vydavateli platforma Facebook společnosti Meta Platforms.

AN
Zdroje a obrázky: afp, reuters; x


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..