Windows 11 - Microsoft - Operační systém - Notebook (Ilustrační foto)

Microsoftu omylem unikl nástroj odemykající skryté funkce Windows 11

Microsoftu omylem unikl interním nástroj, který může povolit vývojové a skryté funkce nalezené v Insider preview sestavení Windows 11 . Nástroj nazvaný „StagingTool“ umožňuje inženýrům a testerům Microsoftu vyzkoušet funkce, které se stále vytvářejí, a také přepsat A/B testování, aby získali přístup k funkcím bez ohledu na to, zda je máte „oficiálně“ nebo ne.

Microsoft do každého nového sestavení Windows 11 přidává nové funkce, některé jsou vidět na první pohled, jiné jsou skryté. Mnoho novinek se do testovacích verzí systému ve skutečnosti dostane mnohem dříve, než je Microsoft oficiálně přizná, avšak jsou deaktivované a ani Insideři se k nim standardní cestou nedostanou. Většinou se tak děje v případě, že funkce ještě není zcela odladěna, anebo si ji chce softwarový gigant vyzkoušet pouze na úzkém okruhu testujících v rámci A/B testu.

Pro předčasnou aktivaci těchto skrytých funkcí existují i neoficiální nástroje třetích stran jako ViveTool či Mach2, ovšem není žádným překvapením, že podobný nástroj má i sám Microsoft. Jmenuje se Staging Tool a právě ten unikl prostřednictvím aplikace Feedback Hub v rámci spuštění Bug Bash.

Microsoftu omylem unikl nástroj odemykající skryté funkce Windows 11 - StagingTool používá rozhraní příkazového řádku
StagingTool používá rozhraní příkazového řádku (Zdroj: Windows Central)

StagingTool je rozhraní příkazového řádku, které používá „ID funkcí“ k povolení a zakázání funkcí. Mnoho ID funkcí lze nalézt na GitHubu, kdykoli bude vydáno nové sestavení Windows 11 Insider Preview. Pomocí těchto ID můžete funkci StagingTool snadno aktivovat.

Microsoft již dříve prohlásil, že jeho metody testování A/B jsou pro vývoj Windows zásadní. Přesto může tento interní nástroj tyto metody přepsat pro ty, kteří chtějí mít okamžitý přístup k novým funkcím. Nástroje třetích stran, jako jsou ViveTool a Mach2, už nějakou dobu dělají totéž, ale StagingTool používá „oficiální“ metody společnosti Microsoft pro povolení těchto skrytých funkcí.

AN
Zdroje a obrázky: windowscentral; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..