Windows 12 Logo

Windows 12 jako cloudový systém pro širokou veřejnost?

Možná přichází doba, kdy si již operační systém nebudeme muset instalovat na svůj desktop či notebook. Namísto toho si spustíme jakousi aplikaci, která operační systém zastoupí. Windows 12 by mohl být první ryze cloudový systém společnosti Microsoft pro širokou veřejnost. Přestane tak naprosto záležet na výkonu vašeho PC a také skončí nekonečné nastavování Windows a dalších aplikací. S tím vším by přišla rozhodně větší flexibilita

Windows 12 – cloudový systém

Ve světě, ve kterém je na konektivitu kladen stále větší důraz, a tak se stává všudypřítomnou, by se dost možná Windows 12 mohly stát prvním operačním systémem Microsoftu hostovaným mimo desktop či notebook, jenž by nabízel velký výpočetní výkon a obrovské úložiště. Provozován by přitom byl patrně formou nějakého předplatného.

Způsob práce by se v mnoha ohledech podobal tomu, jaký je dlouhá léta používán v případě virtuálních desktopů, které firmy používají u svých zaměstnanců, aby jim umožnili pracovat na dálku a odkudkoli. Jen s jedním rozdílem, měl by být určen všem, tedy i nefiremním uživatelům. Provozován by byl na obdobě dnešních počítačů, ty by ovšem nemusely být zdaleka tak výkonné. V podstatě se dá říci, že by stačila obrazovka, připojení k internetu, klávesnice a myš.

Dnes se taková zařízení prodávají pod označením klientské stanice. Jsou připojeny prostřednictvím speciálního operačního systému jako konzole k výkonnému operačnímu systému. V něm potom dochází k provádění veškerých úkonů. To by v budoucnu mimo jiné znamenalo, že by nebylo nutné kupovat stále výkonnější hardware a počítače tak často měnit.

Cloud computing

Cloud computing je na internetu založený model vývoje a používání počítačových technologií. Lze ho také charakterizovat jako poskytování služeb či programů servery dostupnými z internetu s tím, že uživatelé k nim mohou přistupovat vzdáleně, kupříkladu pomocí webového prohlížeče nebo klienta elektronické pošty. Za předpokladu, že služba je placená, uživatelé neplatí za vlastní software, ale za jeho užití na měsíční či roční bázi, či zaplatí jednorázový poplatek.

Principem u služeb a produktů v cloud computingu je to, že uživateli propůjčují výpočetní výkon serverů. V mnoha případech se tak děje formou specializovaných aplikací, jejichž nabídka se pohybuje od kancelářských aplikací přes systémy pro distribuované výpočty až po operační systémy provozované v prohlížečích.

Cloud computing je prostě pojem, který nám v poslední dekádě nabídl a umožnil mnoho věcí dělat trochu jinak a také snadněji. Příští zastávkou cloud computingu na jeho cestě by se měl stát světově nejpoužívanější operační systém Windows. A pokud se dá věřit informacím z různých zdrojů, společnost Microsoft na tom již pracuje

Jiný přístup k softwaru i hardwaru

Vše by také logicky znamenalo naprosto jiný přístup k softwaru. Už by nebylo nutné ho používat lokálně, tedy ho nějakým způsobem instalovat. Navíc kupříkladu v případě potřeby využití pro náročné výpočty by výkon mohl díky cloud computingu kdykoli skokově vzrůst, a tak to, co počítač běžně dělá třeba desítky minut, tak by mohlo být hotové za několik sekund. Vraťme se ovšem k Microsoftu. Ten má enormní zájem přejít k hybridnímu modelu toho, jak dnes vnímáme počítače. Jeho generální ředitel Satya Nadella dokonce oznámil, že hranice mezi počítačem a cloudem zcela zmizí.

V tuto chvíli je největší výzvou zdárně překonat přechod mezi desktopovou verzí Windows a verzí Windows 365 (cloudovou pro firmy). A to tím způsobem, aby uživatelé nebyli schopni poznat, zda pracují na svém, nebo vzdáleném hardwaru. Ale vlastně by to poznat měli, a to na pohodlí, kdy všechny aplikace by měly být v případě potřeby připravené na dosah ruky a uživatel by měl mít k dispozici až brutální výpočetní výkon.

V podstatě by mělo jít o reakci na konkurenční systém společnosti Google označovaný jako Chrome OS, ovšem na nové a mnohem lepší úrovni. Společnost Microsoft na svém plánu již pracuje a používá pro něj označení Cloud PC. Avšak chtěla by jít ještě mnohem dále, než co zatím aktuálně nabízí konkurence.

Cílem by mohlo být umožnit použít nový cloudový operační systém jako základ pro ještě více koordinovanou cestu s označením „PC-as-a-Service“, tudíž počítač jako služba. Tak by Microsoft mohl proměnit jakýkoli počítač ve výkonnou pracovní stanici nebo herní konzoli. Navíc by oprostil uživatele od nutnosti šetřit na výkonný hardware, který by to splnil. Místo toho by si ho šlo „pronajmout“.

Přechod na cloudový model by tak změnil paradigma z pohledu hardwaru. S výpočetní technikou v cloudu by nebyla poptávka po obřích výkonných počítačových systémech, naopak by vzrostla poptávka po opravdu kvalitním, rychlém a neustále dostupném internetovém připojení, samozřejmě s co nejmenší latencí.

Hudba budoucnosti

Jistě, toto vše zatím zní jako hudba budoucnosti. Záměrem Microsoftu ale není zcela opustit vývoj běžného desktopového operačního systému, ale spíše propojit vše tak, aby bylo možné využít co možná nejvíc různých způsobů jeho použití. Tedy nabídnout uživatelům flexibilitu a možnost se rozhodnout, co a kdy chtějí použít.

Také je třeba si navíc ještě uvědomit, že ryze cloudový operační systém přinese celou řadu výzev. Ať už je to zmíněná stabilní konektivita, která není ve světě stále běžně dostupná, a to i přesto, že síťové technologie nové generace a rozsáhlé satelitní širokopásmové projekty mají za cíl toto změnit. Také hrozí případné problémy ve výpadcích služeb na úrovni poskytovatelů navázaných služeb. Cloud je totiž pořád cloud. A pokud není připojení, nemusí fungovat nic.

To znamená, že všechna zařízení se mohou proměnit v nepotřebné kusy hardwaru, což je stav, který nechce zažít žádný uživatel. A potom tu jsou hrozby. V zájmu každého kyberzločince je vyvolávat výpadky a těžit z nich. I přestože Microsoft pracuje na funkcionalitě, která by umožnila zákazníkům s Windows 365 přistupovat ke svým cloudovým desktopům, i když jsou offline, bude ještě nějakou dobu trvat, než se fikce stane realitou.

Dále tu jsou také zájmy výrobců hardwaru. Všichni chtějí vyrábět výkonné, tudíž logicky dražší počítače. Změna obchodního modelu směrem ke strategii PC-as-a-Service pravděpodobně narazí na odpor výrobců počítačů. Jejich schopnost ospravedlnit cenovky 25 000 Kč a víc by byla ve světě, ve kterém všichni vyrábějí tenké klienty, značně omezená.

Nutná změna v chápání uživatelů

Žádný z těchto problémů však není z technologického hlediska nepřekonatelný. A přestože Microsoft popřel, že by pracoval na plně cloudovém OS, nikde není napsané, že by se to nemohlo změnit. Co se však zcela jistě jako první změní, bude to, že větší počet firem přejde na model PC-as-a-Service, aby podpořily potřeby hybridní práce, tedy aby zaměstnanci mohli pokračovat v práci odkudkoliv, jak tomu navykli v době koronavirové pandemie.

Později bychom se však mohli dočkat rozšíření Windows 365 i k běžným nefiremním uživatelům. V současné době si předplatné cloudových počítačů mohou pořídit pouze firmy, spotřebitelé by z tohoto modelu mohli těžit rovněž, především z flexibility a alternativních cenových nabídek, které by to umožnilo. Velká výzva se však skrývá v nutnosti změnit chápání uživatelů, tedy jak k počítači přistupují nyní a jak by měli v budoucnu.

Windows 12

Operační systém Windows od Microsoftu je nejoblíbenější a nejpoužívanější počítačový OS na trhu. Kdy dorazí očekávaný Windows 12 a jakou tedy bude mít podobu?

Poté, co vyšel v roce 2015 Windows 10, fanoušci desktopových “Oken” očekávali, že bude vycházet nová velká aktualizace každý rok. To se bohužel nestalo, naopak Windows 11 dorazil až loni, tedy v roce 2021. Zažehl však jiskru naděje, že Windows 12 by mohl dorazit za rok, nejpozději za dva, tudíž v roce 2023. Příroděžel, ani toto se fanouškům nevyplní, jak ukazují nejnovější informace z roadmapy amerického technologického giganta.

Windows 12 až v roce 2024

Podle oficiálních informací je v plánu vydávat velkou “číselnou” aktualizaci jednou za tři roky. Microsoft se tedy vrací s kadencí aktualizací do dob Windows Vista, 7 a 8. Co to znamená pro uživatele, kteří netrpělivě vyhlíží nové Windows 12. Dočkají se nejdříve v roce 2024.

To ale neznamená, že na hladové uživatele nečekají nové funkce již během příštího roku. Pro rok 2023 americká firma z Redmondu chystá menší aktualizace pro Windows 11. Velkou nálož novinek s označením Sun Valley 3 však zrušila, namísto toho přijde zmíněná velká aktualizace Windows 12. Otázkou ovšem je, zda-li bude Windows 12 již zde zmiňovaným cloudovým systémem.

Jak je na tom konkurence?

Oproti konkurenci je v kadenci aktualizací Microsoft značně pozadu. Apple u svého macOS vydává velký update každý rok, přičemž nových funkcí je vždy více či méně dostatek. Pravdou ale zůstává, že Apple má ulehčenou práci, neboť svůj systém vyvíjí pouze pro své stroje (rozdíl dělá prakticky jen mezi těmi s čipy Intel a čipy Apple Silicon).

Zato Microsoft musí vyvíjet Windows pro celou řadu výrobců stolních počítačů a notebooků. Situace je to tedy podobná, jako u mobilních telefonů – Apple a jeho iOS versus Google a jeho Android. Jak by s kartami zamíchal případný cloudový Windows 12 je otázka. Pokud by tedy opravdu vznikl a uživatelé ho přijali, jak už jsme psali, v rámci změny chápání a přístupu, tedy jak k počítači přistupují nyní a jak by měli v budoucnu.

AN
Zdroje a obrázk: windows central; azure; techradar


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..