Návrat Donalda Trumpa na sociální síť Twitter, nyní X

Návrat Trumpa na Twitter, nyní X. Zveřejnil své foto z věznice

Návrat bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na sociální síť Twitter, v současnosti nesoucí název X, se odehrál po více než dvou a půl letech. Trumpův poslední post na síti X nesl datum 8. ledna 2021. Nyní zveřjnil na síti Elona Muska fotografii pořízenou ve věznici, kterou doplnil datumem a krátkým textem. Donald Trump se totiž kvůli obvinění z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb vydal úřadům ve státě Georgia a ve věznici v okrese Fulton jej vyfotili a odebrali mu otisky prstů. Ve věznici strávil bývalý prezident přibližně 20 minut, když na kauci byl propuštěn a vydal se zpět na letiště.

Donald Trump zmiňovanou fotografii doplnil datem pořízení a textem odkazujícím na jeho tvrzení, že obvinění vznesená vůči jeho osobě v Georgii i trojici dalších případů jsou politicky motivovaná a mají zabránit jeho návratu do Bílého domu. Pod fotografii také připojil adresu webu, na kterém je možné přispět na jeho novou kampaň před prezidentskými volbami v příštím roce. Vězeňská fotografie exprezidenta ukazuje v modrém obleku a červené kravatě se zamračeným výrazem a pozvednutým obočím. Podle agentury DPA by mohla vejít do dějin.

Návrat Donalda Trumpa na Twitter, nyní síť X

Svůj dosud poslední post Trump zveřejnil 8. ledna 2021, tedy dva dny poté, co jeho příznivci vtrhli do budovy Kongresu ve Washingtonu. Trump, který odmítl uznat svou porážku ve volbách v roce 2020, v nichž ho pokořil Joe Biden, nedlouho před útokem na Kapitol své příznivce mimo jiné vyzval, aby „bojovali jako o život“.

Po útoku na Kapitol sociální síť tehdy ještě zvaná Twitter Trumpovi zakázala publikovat další příspěvky a zrušila mu účet. Nový majitel sociální sítě Elon Musk loni v listopadu exprezidentovi účet znovu obnovil.

Vězeň číslo P01135809

Šerifova kancelář v okrese Fulton v Georgii pořídila fotografii 77letého Trumpa jako každého jiného čerstvě zatčeného. Úřad ho eviduje jako vězně číslo P01135809. Stal se tak prvním exprezidentem USA, který se tomu musel podrobit.

Kolona politika a miliardáře k zadnímu vchodu do vězení přijela ve čtvrtek v 19:34 místního času (1:34 SELČ), a tedy zhruba 30 minut poté, co na letišti v Atlantě přistálo jeho soukromé letadlo, uvedla agentura Reuters. Před věznicí čekaly desítky Trumpových příznivců i odpůrců a ještě početnější skupina novinářů.

Ve vězení Trump odevzdal otisky prstů, byl vyfocen a úředníci zaznamenali i další jeho charakteristiky. Ve vězeňských záznamech je nyní podle serveru listu The New York Times (NYT) mimo jiné uvedeno, že má blonďaté vlasy, je vysoký 190,5 centimetru a váží 97,5 kilogramu.

Po přibližně 20 minutách Trump, který byl propuštěn na kauci 200.000 dolarů (4,4 milionu korun), věznici zase opustil a vydal se zpět na letiště. I když to bylo už počtvrté, kdy se kvůli některému z obvinění vydal úřadům, zkušenost s tím, že by se tak stalo ve vězení dosud neměl. Ve trojici předchozích případů se podobná procedura vždy odehrála v budově soudu.

AN
Zdroje a obrázky: x; nyt; reuters; dpa


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..