X Privacy Policy - X chce sbírat biometrická data a záznamy o studiu i práci

X chce sbírat biometrická data a záznamy o studiu i práci, zavede volání a videohovory

Sociální síť miliardáře Elona Muska X, dříve Twitter, aktualizovala svá pravidla ochrany osobních údajů. X plánuje shromažďovat biometrická data uživatelů a také záznamy o studiu a pracovních zkušenostech. Na změnu dnes upozornila agentura Bloomberg. Miliardář Elon Musk, který loni Twitter koupil, dnes na sociální síti X informoval, že jejím prostřednictvím bude možné bez telefonního čísla uspořádat audio i videohovory.

„Na základě vašeho souhlasu můžeme shromažďovat a používat vaše biometrické údaje pro účely bezpečnosti, zabezpečení a identifikace,“ uvádí společnost v aktualizovaných pravidlech. Nedefinuje přitom, co přesně za biometrické údaje považuje. Jiné firmy tento termín používají k popisu údajů získaných z obličeje, očí a otisků prstů.

Společnost X také uvedla, že hodlá shromažďovat informace o zaměstnání a vzdělání uživatelů. „Můžeme shromažďovat a používat vaše osobní údaje (jako vaše pracovní zkušenosti, průběh vzdělání, preference zaměstnání, dovednosti a schopnosti, vaše vyhledávání pracovních míst a podobně),“ stojí mimo jiné v nových pravidlech. Firma tato data hodlá využít při doporučování pracovních míst, personalizaci reklamy či propojování zaměstnavatelů a uchazečů o práci.

Předchozí pravidla sítě X, která jsou platná do 29. září, odkazy na biometrická data ani na záznamy o studiu a práci neobsahovala.

Sociální sítě a osobní data

Firmy provozující sociální média se dlouhodobě potýkají s kritikou uživatelů i regulačních orgánů po celém světě kvůli tomu, které informace shromažďují a jak tyto údaje využívají, například při prodeji personalizované reklamy. Zatím není jasné, jak bude společnost X biometrické údaje shromažďovat ani jak je bude používat. Musk dříve uvedl, že jednou z jeho priorit je zbavit stránky neautentických účtů a získat více uživatelů k používání placené služby ověřeného účtu.

Hromadná žaloba podaná ve Spojených státech v červenci uvádí, že společnost X „nedostatečně informovala jednotlivce, kteří komunikovali (vědomě či nevědomě) se společností Twitter, že shromažďuje jejich biometrické identifikátory z každé fotografie obsahující obličej, která je nahrána na Twitter“.

Síť X a nové funkce

Sociální síť X hodlá po delší době představit nové funkce. Půjde kupříkladu o možnost volání a videohovorů. Volání by mělo funovat napříč platformami (v mobilních systémech Android a iOS, a na desktopu ve Windows i na počítačích Mac). K uskutečnění hovoru nebude potřeba telefonní číslo. „X je prakticky globálním telefonním seznamem,“ napsal Musk.

Souhrn těchto vlastností je podle něj unikátní. Podobné možnosti volání a videohovorů ale už dlouho nabízí například Facebook Messenger. K ohlášené novince nejsou zatím známé žádné další podrobnosti. Není tedy jasné, zda, kdy a v jaké podobě X službu zavede, ani jestli bude dostupná pro všechny uživatele, nebo jen pro předplatitele.

Rozšiřování funkcí mimo prosté publikování postů je součástí Muskova záměru vybudovat z X všeobjímající aplikaci, přes kterou budou uživatelé také například platit, nakupovat a dělat další věci. V Číně tímto způsobem funguje aplikace WeChat.

AN
Zdroje a obrázky: xprivacy; sitX; bloomberg

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..