Kapsa plná platebních karet (Ilustrační foto)

Počet platebních karet v Česku stoupl letos na 14,75 milionu

Počet vydaných platebních karet v Česku stoupl v prvním pololetí o zhruba 750.000 na 14,75 milionu. Z toho bezkontaktních karet bylo 14,2 milionu, proti 13,6 milionu na počátku roku. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnilo Sdružení pro bankovní karty. Hranici deseti milionů překročil počet platebních karet v Česku v roce 2011, od té doby až na výjimky rostl.

Celkový počet transakcí kartou ve druhém čtvrtletí 2023 v obchodních místech dosáhl 669 milionů, meziročně tak vzrostl o 17 %. Celkový objem transakcí v obchodních místech stoupl o 11 % na 393 miliard Kč

„Sektor platebních karet a souvisejících technologií na domácím trhu během druhého kvartálu 2023 v základních transakčních ukazatelích i nadále rostl. Nenaplňovaly se tak prognózy či spekulativní rétorika, objevující se v průběhu letního období v mnohých mediích, zejména různé interpretace vytržené z kontextu k oblasti akceptace platebních karet na trhu v Česku,“ komentoval čísla výkonný ředitel sdružení Roman Kotlán.

Poměrně významná část domácí populace, včetně starších lidí, podle něj využívá či přímo upřednostňuje pro platby v sektoru maloobchodu a služeb platební karty či mobilní zařízení. Nadále zásadním způsobem roste podíl bezhotovostních transakcí proti výběrům hotovosti z bankomatů. Ve druhém čtvrtletí 2023 dosáhl počet bezhotovostních transakcí úrovně 669 milionu transakcí proti 38 milionům výběrů z bankomatů, doplnil.

Bankomatů bylo na konci června v Česku 5544, což bylo 11 méně než na počátku roku. Počet výběrů hotovosti z bankomatů činil 38 milionů, když za celý minulý rok dosáhl 152 milionů Kč. Objem výběrů hotovosti z bankomatů činil 225,5 miliardy Kč, dodalo sdružení.

S ukončením přijímání platebních karet obchodníky se setkala čtvrtina lidí v Česku

Čtvrtina lidí v Česku se setkala s tím, že v obchodě přestali přijímat platební karty. Častěji tento problém zaznamenali obyvatelé východní poloviny země. Vyplývá to z červnového průzkumu, který pro poskytovatele bankomatů Euronet udělala agentura STEM/MARK mezi 509 respondenty.

Podle průzkumu téměř polovina lidí, kteří se v posledním roce setkali s tím, že obchodníci přestali brát karty, u sebe obvykle nosí dostatek hotovosti. Třetina se snaží najít bankomat a pětina jde jinam, kde karty přijímají, řekl při prezentaci průzkumu výkonný ředitel Euronetu Ondřej Kozák.

„Ve srovnání s minulým rokem se zvýšil počet lidí, kteří používají hotovost často, a to o 11 procentních bodů. Celkově jde o 42 % respondentů. Časté používání hotovosti uvedli především obyvatelé Moravy,“ uvedl Kozák.

Denně využívá hotovost podle průzkumu třetina lidí, loni to byla čtvrtina. Aspoň jednou týdně využívá hotovost až 94 % lidí, zjistil průzkum. Hlavní důvod, proč lidé platí hotově, podle něj zůstává stejný. Je jím to, že obchodník nebere karty. Mezi dalšími důvody je potřeba rozměnit si, zvyk či větší kontrola vlastních financí. Nejčastěji spontánně uvedeným důvodem je platba drobné částky.

Bankomaty

První volbou pro obstarávání hotovosti je pro Čechy výběr z bankomatu. K tomu aspoň jednou měsíčně přijde 66 procent lidí. Častější výběry mají ve zvyklosti zejména muži a obyvatelé větších měst.

„Stále se setkáváme se špatnou dostupností bankomatů především v malých obcích, kde jsou nejvíce potřeba. Necelá třetina respondentů uvedla, že má bankomat velmi daleko od svého bydliště. Nejhorší dostupnost mají obyvatelé obcí do 1000 obyvatel, kde má bankomat v pěší vzdálenosti pouze 22 % z nich. Na druhou stranu obyvatelé Prahy uvádí dostupnost bankomatů jako rozhodně dostatečnou,“ řekl Kozák.

Více bankomatů v místech, kde se ve dne pohybují, by uvítalo 45 % lidí. Největší zájem je o ně v obcích do 1000 obyvatel. Ve srovnání s loňskými zjištěními se podle autorů průzkumu dostupnost bankomatů ve velké míře nezlepšila.

Za neochotou některých obchodníků v přijímání platebních kartet v Česku může být podle odborníků snaha snížit daňové odvody.

Právo na platbu v hotovosti

Senát letos v únoru zamítl iniciativu skupiny senátorů kolem Jitky Chalánkové z klubu ODS a TOP 09 k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti. Chalánková poukazovala na obavy lidí z toho, že se bezhotovostní platby stanou v souvislosti s rozvojem digitalizace buď povinnými, nebo že hotovostní úhrady zcela vytlačí. V červnu Chalánková uvedla, že chystá návrh, který by zakotvil právo občanů nevyužívat informační technologie. Doplnil by podle ní její původní návrh na uzákonění práva na platby v hotovosti.

AN
Zdroje a obrázky: sbk; stem; euronet; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..