Mobil - Smartphony - Lidé (Ilustrační foto)

Mobil používá k placení 39 % lidí v ČR, bez peněženky chodí čtvrtina

Mobil používá k placení v České republice 39 % lidí, přitom před čtyřmi lety to bylo pouze 19 %. Z domova bez peněženky v současné době chodí čtvrtina obyvatel Česka. Peněženku u nich vystřídal smartphone, který vlastní devět z deseti lidí v ČR. Vyplývá to z průzkumu společnosti Mastercard, který se konal v prosinci 2022 na vzorku 1 200 respondentů.

Podle průzkumu mobil používá 28 % lidí k placení proto, že nejsou ochotni vytáhnout kartu z peněženky nebo peněženku z kapsy či kabelky. Celkem 21 % lidí mobilem zaplatí, protože ho má v ruce při stání ve frontě v obchodě.

Nejpohodlnější a nejrychlejší metody placení

„Platební karty v nejrůznějších nositelných zařízeních se v posledních několika letech staly novým tržním standardem. Zákazníci totiž při placení upřednostňují ty metody, které jsou nejpohodlnější a nejrychlejší. A v případě hodinek nebo chytrého telefonu odpadá i zadávání kódu PIN u vyšších částek,“ uvedl generální ředitel společnosti Mastercard pro ČR a Slovensko Michal Čarný.

Trend podle něj jasně směřuje k tomu, že lidé budou mít k dispozici celou řadu platebních nástrojů. Celkem 12 % Čechů využívá dvě a více nositelných zařízení, nejčastěji hodinky a mobil, a platí intuitivně tak, jak je to pro ně v daný okamžik nejjednodušší. Rychle roste i podíl těch, kteří fyzickou kartu vůbec nevyžadují, dodal.

Hotovost jako pojistka

I když lidé při sobě stále hotovost nosí, vnímají ji především jako pojistku, že budou moci zaplatit i tam, kde bezhotovostní platby stále nepřijímají. Když lidé vyráží z domova, nejčastěji mají s sebou mobilní telefon (87 %) a platební kartu (74 %).

Podle průzkumu přibývá zákazníků, kteří nosí na zápěstí chytré hodinky a používají je i k placení. V roce 2020 vlastnilo chytré hodinky 16 % Čechů, loni už to bylo 32 %. Stále více lidí také používá nositelnou elektroniku na placení, loni to bylo 12 % lidí. Téměř čtvrtina z nich přitom platí hodinkami kdykoliv mají tu možnost.

Mi Smart Band 6 NFC - Fitness náramek
Mi Smart Band 6 NFC – Fitness náramek

Nejčastějším důvodem, proč lidé chytrými hodinkami neplatí je fakt, že zrovna jejich model nepodporuje technologii NFC, která je k provedení platby nezbytná. Zájem je v Česku ale i o jiná platební zařízení, uvedl Mastercard. Téměř čtvrtina lidí (22 %) by ráda vyzkoušela platební prsten. Jako výhody spatřují, že je stále dostupný na ruce, nemusí se nabíjet, jednoduše se používá a je cenově velmi dostupný v porovnání s ostatními chytrými přístroji. Sedm procent by rádo platilo implantovanými čipy, kdyby měli tu možnost.

Internetové bankovnictví

V posledních letech se výrazně proměňuje i způsob používání internetového bankovnictví. Klienti bank se i zde přesouvají k mobilním telefonům, které se pro ně stávají primární branou k penězům. Před čtyřmi roky používalo mobilní bankovnictví 46 % klientů, loni to bylo už 73 %, vyplývá z průzkumu.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; mastercard; pixabay

Komentáře

3 komentáře: „Mobil používá k placení 39 % lidí v ČR, bez peněženky chodí čtvrtina“

  1. […] Mobil používá k placení 39 % lidí v ČR, bez peněženky chodí čtvrtina […]

  2. […] Mobil používá k placení 39 % lidí v ČR, bez peněženky chodí čtvrtina […]

  3. […] Mobil používá k placení 39 % lidí v ČR, bez peněženky chodí čtvrtina […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..