NASA - Neidentifikované anomální jevy (UAP)

Nový tým NASA bude zkoumat neidentifikované anomální jevy

Nový tým NASA, který bude zkoumat neidentifikované anomální jevy (UAP) se dle oznámení ředitele úřadu Billa Nelsona, začíná formovat. NASA se dle jeho slov bude od nynějška více zabývat zkoumáním UAP, do sběru dat hodlá zapojit veřejnost a své závěry chce transparentně sdílet s celým světem. V publikované tiskové zprávě se panel 16 nezávislých odborníků shodl na tom, že úřad NASA by měl hrát větší roli ve zkoumání neidentifikovaných anomálních jevů. Existující záznamy o těchto jevech jsou z většiny příliš nekvalitní, než aby mohly být použity pro vědecké zkoumání.

UAP je termín podobný známějšímu UFO (neidentifikovaný létající objekt). NASA ale používá označení „neidentifikované anomální jevy“, které připouští také možnost, že některé z pozorování ve skutečnosti nejsou fyzické objekty, ale jevy v atmosféře.

„Touha zkoumat a tázat se, proč jsou věci takové, jaké jsou, je zapsaná v naší DNA. Po známkách obyvatelnosti pátráme třeba teleskopem Jamese Webba, pozorujeme miliardy hvězd a galaxií. Kdybych měl říct, jestli sám věřím, že v tom ohromném vesmíru se někde ukrývá život, moje odpověď bude ano,“ řekl šéf NASA Nelson.

Panel 16 odborníků

NASA tým 16 odborníků pověřila sestavením zprávy minulý rok. Jde o lidi se zkušenostmi z oblasti technologií, datové analýzy, umělé inteligence, zkoumání vesmíru, bezpečnosti v letectví nebo inovací v komerčním sektoru. Jejich úkolem nebylo analyzovat záznamy neidentifikovaných objektů, ale zjistit, jak se může NASA angažovat v dalším zkoumání.

Odborníci došli k závěru, že zkoumání potenciální přítomnosti mimozemského života na Zemi hatí fakt, že vědci disponují jen malým počtem kvalitních záznamů o UAP. NASA by podle zprávy měla využít své pozice jakožto důvěryhodné instituce a společně s novým americkým úřadem pro sledování UFO (AARO) se zasadit o to, aby lidé nevnímali pozorování UAP jako kontroverzní honbu za senzací.

Využití umělé inteligence

„Panel zjistil, že pro zkoumání dat o UAP lze využít umělé inteligence (AI) a metod strojového učení. Nicméně tyhle mocné nástroje budou fungovat jen v případě, že budeme mít data sesbíraná v souladu s určitými standardy,“ poznamenal Nelson. NASA by podle zprávy například mohla v budoucnu vyvinout aplikaci pro mobilní telefony, aby se na sběru záznamů o neidentifikovaných jevech mohla podílet široká veřejnost.

„Ačkoliv satelity NASA obyčejně nemají dostatečné rozlišení, aby rozeznaly tak malé objekty, mohou být využity k pozorování atmosférických jevů, které mohou s UAP souviset. Komerční americké satelity pak disponují schopností rozeznat objekty i o velikosti několika metrů,“ stojí ve zprávě odborníků. Dosavadní data o UAP sesbíraná pomocí satelitů jsou nekvalitní kvůli špatné kalibraci senzorů.

AARO

Úřad AARO funguje ve Spojených státech od minulého roku. Vznikl mimo jiné s účelem poskytnout platformu vojenským pilotům, kteří na svých misích zaznamenali nebývalé jevy, ale zdráhali se je nahlásit, protože se obávali výsměchu. S AARO bude podle Nelsona NASA úzce spolupracovat. „Chceme tuhle práci posunout od vytváření senzací k vědeckému zkoumání. K jakýmkoliv závěrům nebo doporučením dojdeme, budeme je transparentně sdílet,“ slíbil šéf NASA.

AN
Zdroje a obrázky: nasa


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..