Meta logo - AI (Umělá inteligence)

Meta a nové produkty založené na AI, chatovací systém či chytré brýle

Společnost Meta Platforms představila své první produkty založené na generativní umělé inteligenci (AI) určené pro spotřebitele. Patří mezi ně mimo jiné chatovací systém, který dokáže generovat textové odpovědi a vytvářet realistické obrázky. Šéf firmy Meta Mark Zuckerberg představil také chytré brýle nové generace.

„Nebude to pouze o odpovídání na otázky,“ uvedl šéf podniku Mark Zuckerberg. „Je to o zábavě a o tom, abychom vám pomohli dělat věci, jejichž prostřednictvím se dostanete do kontaktu s lidmi kolem sebe,“ dodal.

Meta a její chytré brýle – Jsou první, ve kterých nebudete vypadat jako blbec?

Tuto otázku si položil deník New York Post (NYP). Zdůrazňuje, že firma novou technickou vychytávku, která se dostane na trh ve Spojených státech 17.října, vytvořila ve spolupráci s odborníky ze společnosti Ray-Ban. Mají klasický rám Wayfarer a spíše než divné jsou prý chic.

Novou tváří chytrých brýlí se tak stal 25letý jezdec F1 Charles Leclerc, který má podle listu potenciál udělat z této nositelné technologie velmi populární záležitost mezi mladými zákazníky. Mladý muž z generace Z, který se může pochlubit 12 miliony sledujících na sociální síti Instagram, sdílel hned po Zuckerbergově představení šikovně natočené video, na němž má brýle na sobě a projíždí se přitom v ohnivě červeném Ferrari. Ve druhém videu si sportovní hvězda nasazuje chytré brýle, a poté zachycuje vidění dvěma malými kamerami nainstalovanými v jejich rámu. V komentářích se objevily příspěvky fanoušků, kteří se těší, až si budou moct brýle, jejichž prodejní cena začíná na 299 dolarech (zhruba 6870 Kč), pořídit.

Meta a její chytré brýle nové generace, jejich tváří se stal 25letý jezdec F1 Charles Leclerc
Meta a její chytré brýle nové generace, jejich tváří se stal 25letý jezdec F1 Charles Leclerc

Společnost Meta uvedla na trh svou první řadu chytrých brýlí v loňském roce. Tvrdí ale, že model druhé generace obsahuje mnohem působivější technologie a má jemnější a elegantnější design.

Jejich předchůdců se podle ZD NET za téměř dva roky jejich existence prodalo více než 300.000 kusů. Stále je ale používá méně než deset procent jejich majitelů. Prostoru pro zlepšení tedy bylo dost.

Brýle jsou nyní vybaveny dvěma ultraširokoúhlými 12 MP kamerami, které umožňují uživatelům nahrávat videa v rozlišení 1080p o délce až jedné minuty. Nositelé budou moct i živě přenášet záběry na instagram a facebook, pořizovat fotografie a budou mít neustálý přístup k asistentu AI.

Podle TS2 SPACE Meta plánuje v příštím roce vydat aktualizaci softwaru, která umožní AI porozumět a poskytnout informace o tom, na co se uživatel dívá.

Generativní umělá inteligence

Termínem generativní umělá inteligence se označují systémy, které na základě tréninku na obrovských množstvích dat dokážou vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů či obrázků v reakci na zadání uživatele. Do povědomí široké veřejnosti se dostaly zejména díky chatovacímu systému ChatGPT, který vyvinula společnost OpenAI podporovaná Microsoftem. Firma koncem loňského listopadu ChatGPT zdarma zpřístupnila veřejnosti a systém si rychle získal popularitu.

AN
Zdroje a obrázky: Reuters; NYP; ZD NET; TS2 SPACE; remix Pixabay

Komentáře

2 komentáře: „Meta a nové produkty založené na AI, chatovací systém či chytré brýle“

  1. […] Meta a nové produkty založené na AI, chatovací systém či chytré brýle […]

  2. […] Meta a nové produkty založené na AI, chatovací systém či chytré brýle […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..