AI - Umělá inteligence

Rozvoj umělé inteligence (AI) dramaticky zvýší spotřebu energie

Rychlý rozvoj umělé inteligence (AI) dle odborníků dramaticky zvýší spotřebu energie. Píše o tom americký server Yahoo! Finance. Studie Washingtonské univerzity například ukázala, že zodpovídání stamilionů dotazů populárním chatovacím systémem ChatGPT založeným na umělé inteligenci může spotřebovávat zhruba jednu gigawatthodinu denně, což odpovídá energetické spotřebě zhruba 33.000 domácností ve Spojených státech.

Je to ovšem dle odborníků nicméně pouze začátek. „Současný rozsah využívání AI může představovat jen pouhé procento ve srovnání se situací za dva až tři roky,“ uvedl Arijit Sengupta, který je zakladatelem a šéfem společnosti Aible, působící v oblasti umělé inteligence. „Svět kvůli AI skutečně směřuje do opravdu vážné energetické krize, pokud nenapravíme několik věcí,“ dodal.

Přesun od CPU ke GPU

Datová centra se čím dál více přesouvají od jednodušších procesorů zvaných CPU k pokročilým grafickým procesorům, které mají označení GPU. Ty spotřebovávají výrazně více energie, píše Yahoo! Finance.

„GPU budou v následujícím desetiletí jádrem infrastruktury pro AI. A GPU na jeden výpočetní cyklus spotřebují desetinásobek až patnáctinásobek energie ve srovnání s CPU. Jsou velmi energeticky náročné,“ uvedl Patrick Ward, marketingový šéf společnosti Formula Monks, která se zabývá poradenstvím v oblasti umělé inteligence.

„Spotřeba energie se bude v globálním měřítku dramaticky zvyšovat, a to prostě kvůli energeticky náročné povaze umělé inteligence,“ předpověděl Ward. Upozornil nicméně, že umělá inteligence dokáže být „neuvěřitelně efektivní“ v oblastech, ve kterých člověk tolik efektivní není.

AN
Zdroje a obrázky: Yahoo; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Rozvoj umělé inteligence (AI) dramaticky zvýší spotřebu energie“

  1. […] Rozvoj umělé inteligence (AI) dramaticky zvýší spotřebu energie […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..