Placený Facebook v Evropě

Placený Facebook v Evropě za 245 Kč, na smartphonech 319 Kč

Placený Facebook by mohl v Evropě stát 245 Kč, u chytrých telefonů by mohlo jít dokonce o částku 319 Kč. Vedle bezplatných verzí se chystá společnost Meta Platforms nabídnout v Evropě též placené varianty svých sociálních sítí. Placený Facebook, ale možná i další sociální sítě, by byl pro uživatele s předplatným naprosto bez reklam. Alespoň to tvrdí list The Wall Street Journal (WSJ).

O skutečnosti, že se Meta chystá zpoplatnění Facebooku a Instagramu, informoval již dříve deník The New York Times (NYT), a to s odvoláním na informace ze zdrojů obeznámených s plány společnosti. Meta ovšem prozatím nic takového oficiálně nepotvrdila.

Podle WSJ každopádně Meta se svými plány již seznámila evropské regulační orgány. Předplatné bez reklamy by mělo vyjít na 10 eur (245 Kč) na desktopech. Za další propojený účet by si uživatel pak připlatil 6 eur měsíčně navíc (147 Kč).

Vyšší předplatné by bylo na smartphonech, jelikož provozovatel Facebooku a Instagramu by zohlednil poplatky, které si strhávají obchody s aplikacemi od Applu a Googlu. Na mobilech by tedy částka předplatného činila 13 eur měsíčně (319 Kč).

Jasné zatím není ani to, zda-li bude případně k dispozici též předplatné, které by kombinovalo jak desktopy, tak mobilní zařízení. Zřejmé není ani to, zda by uvedené ceny platily skutečně jen pro Facebook, nebo jestli získají uživatelé po zaplacení přístup bez reklam též na Instagram.

Meta chce vyhovět EU

Hlavním důvodem přoč by Meta mohla zavést placený Facebook je ta skutečnost, že by tím vyšla vstříc Evropské unii ve snaze vyhovět její regulační politice. Regulátoři se totiž v poslední době stále více zaměřují na velké internetové platformy a na to, jak sbírají osobní data uživatelů k lepšímu cílení reklam.

Nabídka placených verzí Facebooku a Instagramu bez reklam by tak mohla pomoci americkému internetovému gigantu rozptýlit obavy evropských regulátorů ohledně ochrany soukromí. V praxi by totiž poskytl uživatelům alternativu k reklamním službám, které využívají analýzu osobních údajů.

V červenci tohoto roku zakázal Nejvyšší soud EU firmě Meta kombinovat údaje shromážděné o uživatelích napříč svými platformami a z jiných webových stránek a aplikací, pokud nezíská jejich výslovný souhlas.

Irský úřad pro ochranu osobních údajů (DPC) na firmu v lednu uvalil pokutu ve výši 390 milionů eur (zhruba 9,4 miliardy Kč) za to, že uživatele nutila akceptovat cílenou reklamu jako podmínku pro používání sítě Facebook.

AN
Zdroje a obrázky: WSJ; NYT; remix Pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..