Čínská aplikace TikTok

Placený TikTok? V USA už se testuje

Placený TikTok? Některé populární sociální sítě a platformy nabízejí svým uživatelům i placené verze, anebo o takové možnosti uvažují. Předplatit si můžete kupříkladu streamovací platformu YouTube či sociální síť X (dříve Twitter). O placené verzi, a to pro evropský trh, uvažuje též společnost Meta pro své služby Facebook a Instagram. Velmi populární videoaplikace společnosti ByteDance TikTok v současni hledá také možnosti, jak vedle reklamy a nástroje „Prodej“ (na některých trzích v Asii a nedávno nově v USA) vybudovat další zdroje příjmů. A tak ve Spojených státech nyní probíhají testy placené varianty této populární čínské platformy.

Ono placené členství ve světě videoaplikací není žádnou novinkou. Už zmiňovaná platforma pro streamování videoobsahu YouTube nabízí svým uživatelům službu Premium, kde předplatné činí 179 Kč měsíčně, čímž zájemci získají celou řadu výhod. Kupříkladu je už neotravují reklamy, mohou videa snadno stahovat i sledovat na pozadí, a navíc získají možnost streamování hudby bez reklam v aplikaci YouTube Music.

Aplikace TikTok každopádně prakticky od samotného vzniku razila úplně jiný obchodní model. Pro uživatele je nabízena kompletně zcela zdarma, poskytovatelé služby vydělávají pouze na zobrazované reklamě, kterou si jednotlivé firmy platí, aby oslovily co největší podíl uživatelů. To se ovšem nyní tvůrci patrně snaží změnit, chtějí zavést podobný obchodní model, jaký má právě YouTube. Vedle bezplatného členství by si tak uživatelé mohli pořídit též placený TikTok, který by byl bez reklam. Jak uvádí server TechCrunch, tak placená verze TikToku by měla stát 4,99 dolaru měsíčně (zhruba 120 Kč).

Čínská společnost ByteDance, která za TikTokem stojí, ovšem prozatím nechtěla detaily případné placené služby vůbec komentovat. V současné době probíhají pouze na vybraných trzích testy, které mají za úkol odhalit, jak velký zíjem o takovou službu bude. Také není v tuto chvíli zřejmé, zda-li by placený TikTok byl, byť postupně, zaveden globálně.

AN
Zdroje a obrázky: TechCrunch; Pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..