Síť X - Úvodní obrazovka: Přihlášení, registrace

Síť X spouští audio a video hovory pro některé uživatele

Sociální síť X, dříve Twitter, spouští pro některé uživatele audio a video hovory. Informoval o tom sám majitel platformy Elon Musk, který usiluje o to, aby se jeho síť stala „aplikací pro všechno“. Samotná proměna Twitteru na síť X, dle Aleny Mackové z Katedry mediálních studií a žurnalistiky Masarykovy univerzity v Brně, zatím výrazný vliv na využívání platformy nemá.

Musk na své síti zveřejnil příspěvek s instrukcemi, jak si novou funkci audio a video hovorů zapnout. Už dříve poznamenal, že uživatelé nebudou pro audio a video hovory potřebovat telefonní číslo.

Síť X spouští audio a video hovory

Americký miliardář na sociální síti od doby, kdy ji loni koupil, představil řadu změn, včetně toho, že výrazně snížil moderaci obsahu či zavedl varianty předplatného. Jeho cílem je vybudovat službu, kdy síť X bude mít širokou škálu využití, od krátkých zpráv, přes právě audio a video hovory až třeba po placení.

Proměna z Twitteru na X zatím výrazný vliv na využívání sítě nemá

Přestože proměna z Twitteru na sociální síť X vyvolala kontroverzi, zatím na uživatele a jejich využívání sítě výrazný vliv nemá. Alespoň to konstatovala Alena Macková z Katedry mediálních studií a žurnalistiky Masarykovy univerzity v Brně v rozhovoru pro ČTK. Podle dat Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI), kde Macková působí, síť X v Česku využívá každý desátý, podle Mackové tak jde spíše o síť okrajovou.

„Ovšem svou specifickou základnou může mít pochopitelně vliv na některou veřejnou agendu a oblasti, i tím, že je důležitým zdrojem či rozcestníkem pro recepci informací pro část populace,“ uvedla Macková.

Na síti X se podle ní setkávají lidé z různých organizací, byznysmeni, odborníci, novináři a stále častěji i politici. Rozdíl je podle ní v českém prostoru v tom, jak pomalu si čeští politici hledají k síti cestu. V řadě jiných zemí podle ní síť dlouhodobě hraje mnohem významnější roli v politické komunikaci a kampaních. „Obecně má Twitter jinde často silnější uživatelskou základnu, pozici i vliv. U nás má toto místo spíš Facebook, přestože dlouhodobě stagnuje,“ míní Macková.

Síť X pro informace, Facebook či TikTok více pro zábavu

Ve srovnání s ostatními sítěmi v ČR je podle Mackové síť X uživateli dlouhodobě častěji využívána pro získávání informací, novinek ve svém oboru, nebo zpráv z domova i ze zahraničí. Mnohem častěji podle ní také uživatelé jako motivaci k využívání deklarují, že chtějí být v obraze. „Ostatní sítě, Facebook, Instagram, TikTok, jsou pak ve srovnání s X používány více pro zábavu, volnočasové aktivity nebo pro spojení s lidmi,“ uvedla Macková. To, pro co se síť využívá, se podle ní propisuje i do toho, jak vypadá uživatelská základna.

Uživatelé sítě X se podle ní za poslední roky příliš nezměnili. „Základna vypadá stejně, jen postupně stárne, protože jí nepřibývají ti nejmladší uživatelé, kteří chodí na jiné sítě,“ míní Macková. Uživatelem X je podle ní spíše muž okolo 40 let. „Uživatelé X jsou o trochu mladší než uživatelé Facebooku a naopak o pár let starší než uživatelé Instagramu, o dost starší než uživatelé TikToku,“ vyplývá podle Mackové z dat Národního institutu SYRI.

Uživatelé sítě X také podle Mackové ve srovnání s lidmi, kteří ji nepoužívají, trochu více věří politickým institucím, vládě nebo médiím. Ve světovém srovnání je podle Mackové specifické, že český uživatel X je na pravolevé ideologické ose spíše na středu nebo mírně vpravo.

AN
Zdroje a obrázky: Síť X (EM); ČTK, Síť X


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Síť X spouští audio a video hovory pro některé uživatele“

  1. […] Síť X spouští audio a video hovory pro některé uživatele […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..