Tak co? Videoklip k písni V hotelu Belvedere vytvořila umělá inteligence

Tak co? Videoklip k písni V hotelu Belvedere vytvořila umělá inteligence

Umělá inteligence (AI) se již používá i v hudebním průmyslu, kupříkladu k tvorbě videoklipů. Jednou z prvních vlaštovek na české hudební scéně je skupina Tak co?, která vydala vizuální zpracování svého posledního singlu V hotelu Belvedere, který vytvořila umělá inteligence (AI). Autorem jednoho z prvních tuzemských videoklipů vytvořených s pomocí pokročilé technologie, konkrétně systému GEN2, Midjourney 5.2, je filmař a režisér Petr Salaba. Videoklip kapela pokřtí na svém koncertu 18. listopadu ve Švandově divadle v Praze.

„Samotný text písně explicitně nezmiňuje nic o nových technologií, ale je tam silný motiv odloučení a niterné touze po kontaktu s druhým člověkem. A tak mě rychle napadl motiv virtuální reality. Ta může hořkosladce naplnit všechna přání, ale zároveň mrazivě ukazuje nějakou esenciální prázdnotu, kterou před nás staví,“ uvedl režisér Salaba. „Baví mě i výsledná syntetická anachroničnost, od sexy šerosvitu ze 40. let, přes dekadentní osmdesátkové barvy až po pointu se současnými VR brýlemi,“ dodal.

Tak co? – V hotelu Belvedere
Videoklip vytvořila umělá inteligence

Temná atmosféra klipu

Autor klipu zvolil temnou atmosféru deště, stínů a neonů. Technologicky použil kombinaci nástrojů Stable Diffusion, Midjourney a Gen 2, které umí z textového zadání syntetizovat statický obraz a poté ho s velkou mírou náhody rozpohybovat. Nepoužil žádnou konkrétní vizuální předlohu ani klasické animační postupy. Podobným způsobem vznikl i jeho půlhodinový film Scalespace, který je o tom, jak se v různých časových škálách harmonicky propojuje genetika, kultura a technologie. Snímek měl premiéru na festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava.

Skupina Tak co?

Skupina Tak co? hraje vlastní autorský repertoár. Zpívají česky a na koncertech čerpájí energii ze svých fanoušků. Výhradními autory jsou Marcel Harvánek, který píše hudbu, David Hrbek je autorem textů. Svůj název kapela odvodila od stejnojmenné písně, kterou začínala každý svůj koncert. V roce 2021 vydala první album Utajený výtah, kterým pomyslně skupina uzavřela jednu etapu a teď začíná druhou, která se snad odrazí na dalším albu.

„Po klasicky animovaném videoklipu Chodí sem i doktor Foltýn a lyric videu k písni Podzim, kterou nám produkoval Honza Ponorka Ponocný, jsme chtěli vyzkoušet něco nového. A vzhledem k povaze skladby, která je o toužení a citové nenaplněnosti, jsme si v kapele říkali, že by bylo zajímavé, jak by se k tomuto tématu vztáhla umělá inteligence, o níž jako laici nevíme téměř nic. A tak jsme se dostali k Petrovi (Salabovi), který se tohoto úkolu ujal,“ řekl Hrbek.

AN
Zdroje a obrázky: Tak co?; YT


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Tak co? Videoklip k písni V hotelu Belvedere vytvořila umělá inteligence“

  1. […] Tak co? Videoklip k písni V hotelu Belvedere vytvořila umělá inteligence […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..