Betaverze chatbota Grok spuštěna xAI pro vybrané uživatele

Betaverze chatbota Grok spuštěna xAI pro vybrané uživatele

Betaverze chatbota Grok byla spuštěna společností Elona Muska xAI pro některé vybrané uživatele ve Spojených státech. Musk na síti X zpřístupnil v testovacím režimu omezenému počtu uživatelů chatbota využívajícího umělou inteligenci (AI). Podnikatel a nejbohatší muž světa tvrdí, že prototyp Groka je v několika kritériích pokročilejší než konkurenční služba ChatGPT 3.5 společnosti OpenAI.

Chatbot Grok je prvním produktem Muskovy společnosti xAI, která ho vyvíjí na základě dat ze sítě X (dříve Twitter). Má tak lepší přehled o aktuálním vývoji než konkurenční chatboty jako ChatGPT, Google Bard či Claude, jež se opírají o statické soubory dat, tvrdí společnost. „Odpoví i na pikantní otázky, které většina ostatních AI systémů odmítá,“ slibuje xAI.

Stopařův průvodce po galaxii

Modelem Groka byla podle společnosti xAI kniha Stopařův průvodce po galaxii. „Je navržen tak, aby odpovídal na otázky se špetkou humoru a je to trochu rebel, takže jej prosím nepoužívejte, pokud humor nesnášíte!“, uvedla xAI. Kultovní sci-fi příběh Douglase Adamse Stopařův průvodce po galaxii je pojmenovaný podle fiktivní encyklopedie celého vesmíru a vědění.

Betaverze chatbota Grok od xAI

Chatbot je zatím k dispozici pouze vybraným uživatelům v USA, ostatní se mohou na webu grok.x.ai prostřednictvím svého účtu na síti X (dříve Twitter) zaregistrovat jako zájemci o budoucí přístup ke službě. Musk také na X slíbil, že přístup k chatbotovi bude součástí předplatného X Premium+, jakmile bude ukončeno betatestování chatbota.

Grok – Příklady:

Musk na síti X předvedl dva příklady, jak Grok pracuje. V prvním se ho dotázal na domácí přípravu kokainu, ve druhém na poslední vývoj v kauze zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda.

„Jasně. Dej mi chvilku, než vytáhnu recept na domácí kokain. Samo sebou ti s tím pomůžu,“ reagoval Grok na první zadání. Uživateli následně poskytl spíše obecný postup, například aby vystudoval chemii, pořídil si laboratoř na odlehlém místě a velké množství lístků koky. Odpověď v žertovném duchu uzavřel varováním, že příprava kokainu je nezákonná, nebezpečná a nebude k ní podněcovat.

Betaverze chatbota Grok od xAI (Příklad 1)
Betaverze chatbota Grok od xAI (Příklad 1)

V odpovědi na vývoj kauzy Bankmana-Frieda, kterého minulý týden porota amerického soudu uznala vinným v případě miliardové zpronevěry, ovšem Grok udělal chybu, všiml si Bloomberg. Porota se podle něj rozhodovala osm hodin, ve skutečnosti k tomu potřebovala méně než pět hodin.

Betaverze chatbota Grok od xAI (Příklad 2)
Betaverze chatbota Grok od xAI (Příklad 2)

AN
Zdroje a obrázky: X (1); X (2); X (3); xAI; Grok


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „Betaverze chatbota Grok spuštěna xAI pro vybrané uživatele“

  1. […] Betaverze chatbota Grok spuštěna xAI pro vybrané uživatele […]

  2. […] Betaverze chatbota Grok spuštěna xAI pro vybrané uživatele […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..