Konference vývojářů OpenAI za přítomnosti šéfa Microsoftu Satya Nadella, kde OpenAI oznámila umožnění toho, aby si uživatelé vytvářeli vlastní verze ChatGPT

OpenAI má snahu sjednotit zaměstnance, Microsoft vyzývá ke změně struktury vedení

Společnost provozující nejznámějšího chatbota ChatGPT OpenAI vede intenzivní diskuse s cílem sjednotit své rozdělené zaměstnance. Uvedla to dnešního dne agentura Bloomberg, jenž se odvolává na interní dopis viceprezidentky pro globální záležitosti Anny Makanjuové. Šéf společnosti Microsoft Satya Nadella řekl, že struktura vedení OpenAI se zjevně musí změnit. Microsoft firmu OpenAI podporuje a má v ní i podíl.

Správní rada OpenAI minulý týden v pátek překvapivě odvolala generálního ředitele společnosti Sama Altmana. Po jeho odvolání se z firmy rozhodl odejít i další spoluzakladatel – Greg Brockman, který byl předsedou správní rady. Většina zaměstnanců následně pohrozila odchodem, pokud celá správní rada nerezignuje a Altman se nevrátí.

Softwarový gigant Microsoft v pondělí oznámil, že Altman a jeho nejbližší spolupracovníci z OpenAI začnou pracovat pro něj a povedou jeho nový tým pro výzkum pokročilé umělé inteligence (AI). Šéf Microsoftu později v reakci na vývoj situace uvedl, že by neměl nic proti Altmanově návratu do OpenAI. Microsoft, který do firmy podle různých médií investoval zřejmě až 13 miliard dolarů (přes 290 miliard Kč), podle něj ze spolupráce těží, ať už Altman dělá pro Microsoft, nebo v OpenAI.

Nadella: V oblasti řízení se u OpenAI musí něco změnit

„Myslím, že v tuto chvíli je zcela jasné, že se v oblasti řízení musí něco změnit,“ řekl Nadella. Microsoft o tom podle něj povede dialog se správní radou. Nadella přitom odmítl, že personální rošáda firmu OpenAI dlouhodobě poškodí. Výzkum umělé inteligence pokračuje, stejně jako partnerství se společností Microsoft, konstatoval.

Na konci bouřlivého vývoje o minulém víkendu správní rada do čela OpenAI dosadila bývalého šéfa společnosti Twitch Emmetta Sheara. Vedení společnosti je v kontaktu s Altmanem, Shearem a správní radou firmy, napsala Makanjuová. Dodala, že nejsou připraveni poskytnout konečnou odpověď do pondělního večera tamního času (dnes brzy ráno SEČ).

O to, aby se Altman vrátil do vedení OpenAI, se snaží i někteří aktéři mimo firmu. Usilují o to akcionáři podniku v čele se společností Thrive Capital.

Do pátku, než byl Altman propuštěn, správní radu mimo něj tvořil její předseda Greg Brockman, hlavní vědecký pracovník Ilya Sutskever, šéf společnosti Quora Adam D’Angelo, podnikatelka Tasha McCauleyová a také Helen Tonerová ze skupiny pro technologickou politiku při Georgetownské univerzitě CSET.

OpenAI a Anthropic

Server The Information v pondělí napsal, že správní rada OpenAI se obrátila na firmu Anthropic ohledně případného spojení obou společností. Anthropic vyvíjí velké jazykové modely (LLM) a má podporu společnosti Google.

AN
Zdroje a obrázky: Bloomberg; The Information; YT


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..