Vesmír (Ilustrační foto)

Vědci zaznamenali extrémně energetickou kosmickou částici. Původ je nejasný

Vědci z mezinárodní observatoře, do které je zapojen Federico Urban z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, zaznamenali ve vesmíru extrémně energetickou kosmickou částici. Více než milionkrát překonala energii, kterou lze vyvinout v pozemských urychlovačích. Původ částice zůstává nejasný. O objevu, který vědci popsali pro nedávné vydání časopisu Science, dnes informovala Akademie věd České republiky ve své tiskové zprávě.

Vědci z experimentu Telescope Array v americkém Utahu objevili extrémně energetickou kosmickou částici 27. května 2021 a pojmenovali ji Amaterasu podle japonské nebeské bohyně Slunce. Objev označují za převratný. Částice kosmického záření totiž více než milionkrát překonala energii, kterou lze vyvinout v pozemských urychlovačích. „Bezprecedentní energie, kterou vykázala, je přibližně 40 milionů krát vyšší než protony produkované urychlovačem LHC ve švýcarském CERN – Evropské organizaci pro jaderný výzkum,“ uvedli vědci.

Podle Urbana, který se na mezinárodním experimentu podílí přes deset let, se takto vysokoenergetické částice objeví jen jednou za 1000 let na kilometr čtvereční. „Takže máme velké štěstí, že jsme je mohli detekovat,“ uvedl český vědec.

Původ je nejasný

Původ vysokoenergetické částice ale zůstává záhadný, protože zpětné sledování směru příletu nevedlo k žádnému zřejmému zdroji, například galaxii. „Když se podíváte na oblohu směrem, odkud Amaterasu přiletěla, není tam nic. Vysvětlení, že trajektorie částice, i když se jedná možná o velmi těžké jádro, by se mohla natolik změnit vlivem silného galaktického magnetického pole, docela nesedí,“ konstatoval Urban, který se specializuje na magnetická pole v Mléčné dráze i mimo ni. „Je to tedy celé tak trochu záhada,“ dodal.

AN
Zdroje a obrázky: Science; AV ČR; Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Vědci zaznamenali extrémně energetickou kosmickou částici. Původ je nejasný“

  1. […] Vědci zaznamenali extrémně energetickou kosmickou částici. Původ je nejasný […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..