Vyhledávač Google Ukrajina (UA)

Nejhledanější na UA Google: Poplachy, výpadky proudu a Prigožin

Jaké byly trendy na Ukrajině (UA) ohledně vyhledávače Google v roce 2023? Ukrajinci v letošním roce nejvíce vyhledávali na stránkách Google témata související s válkou. Ze statistiky vyplynulo, že nejčastěji do vyhledávače zadávali mapu leteckých poplachů, harmonogram výpadků v dodávkách elektřiny a na třetím místě se umístil zesnulý vůdce ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Trendy roku v Rusku od Googlu nejsou k dispozici.

Mapa protileteckých poplachů zaznamenává aktuální stav, ve kterých oblastech země platí varování před hrozbou ruských vzdušných útoků. Problém s dodávkami elektřiny Ukrajinu postihl poté, co Rusko loni na podzim zahájilo hromadné vzdušné útoky na její kritickou infrastrukturu a mnozí Ukrajinci se kvůli tomu ocitali ve tmě a zimě. Prigožin, jehož žoldnéři svedli na Ukrajině tvrdé boje, několik týdnů po své vzpouře vůči ruskému armádnímu velení zahynul v Rusku při zřícení letadla.

Nejhledanější na UA Google
Nejhledanější na UA Google

Zájem o ChatGPT

Ukrajinci se letos mimo jiné zajímali hojně o program ChatGPT, film Oppenheimer, stát Izrael, Kachovskou vodní elektrárnu, kterou letos zničil výbuch, nebo soutěž Eurovize 2023. Mapa protileteckých poplachů byla nejvyhledávanějším heslem na ukrajinském internetu také v loňském roce, kdy Rusko na konci února na zemi vojensky zaútočilo.

Pro Rusko Google data neposkytl

Moskva se opakovaně ocitla ve sporech se zahraničními technologickými společnostmi kvůli obsahu nebo cenzuře. Google byl pod tlakem ruských úřadů mimo jiné kvůli tomu, že nesmazal obsah, který Moskva považuje za nezákonný. Tamní úřady vyměřily této americké firmě řadu pokut. Ruská divize Google loni vyhlásila bankrot. Učinila tak poté, co jí úřady obstavily bankovní účty, čímž jí znemožnily provádět veškeré platby.

AN
Zdroje a obrázky: Google Trends; Google


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Nejhledanější na UA Google: Poplachy, výpadky proudu a Prigožin“

  1. […] Nejhledanější na UA Google: Poplachy, výpadky proudu a Prigožin […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..