Logo mobilního operátora T-Mobile

Pokrytí 5G se v Česku zlepšuje, T-Mobile ho zvýšil na 70 %

Pokrytí 5G signálem se v České republice zlepšuje, když mobilní operátor T-Mobile dosáhl pokrytí více než 70 %. Za poslední rok operátor zvýšil pokrytí o 20 %. Průměrná spotřeba mobilních dat se meziročně zvýšila o 43 % na letošních více než 14 GB. Uvedl to generální ředitel T-Mobilu Jose Perdomo Lorenzo, jenž v české pobočce na konci roku po pěti letech končí, nově bude zodpovědný za strategii a transformaci celé skupiny Deutsche Telekom.

Vodafone a O2

Konkurenční Vodafone má aktuálně pokryto přes 80 % populace, což je nejvíce ze všech tuzemských operátorů. O2 je na tom s pokrytím 5G signálem podobně jako T-Mobile. Operátoři navíc společně pokryli všech 61 stanic pražského metra, včetně tunelů.

Spotřeba dat roste

Před čtyřmi lety přišel T-Mobile s prvními neomezenými datovými tarify, které v současnosti využívá 40 % zákazníků. Dalších 55 % zákazníků má k dispozici službu Pořád online. Spolu s rostoucím pokrytím 5G a zvyšováním počtu telefonů umožňujících 5G připojení spotřeba dat podle Lorenza rychle roste. Významným krokem bylo uvedení vlastního cenově dostupného chytrého telefonu T Phone s 5G připojením, který T-Mobile začal nabízet na podzim loňského roku.

„Výsledkem je, že současná spotřeba dat v naší síti je na úrovni průměru za všechny země skupiny Deutsche Telekom a průměrná cena za jeden GB se jen v posledním roce snížila o 34 %,“ uvedl. Základní neomezený datový tarif je dostupný za 930 Kč, což je například o polovinu méně než v Německu. Více než dvě třetiny klientů využívají výhody v rámci služby Magenta 1 nebo nějakou zvýhodněnou nabídku, proto mají cenu ještě nižší. „Slevy jsou výrazné české specifikum,“ podotkl.

Zvýšená spotřeba elektřiny

Rozšiřování 5G vysílačů se ale projevilo i na zvýšení spotřeby elektřiny o zhruba čtyři GWh ročně. Celková spotřeba elektřiny se odhaduje letos na 171 GWh. Za energie celkově platí operátor o 600 procent více. Jen mobilní sítě tvoří 47 procent spotřeby energií.

Optické sítě

T-Mobile zároveň letos zvýšil počet optických přípojek na zhruba půl milionu. Jejich výstavbu nicméně brzdí pomalý schvalovací proces na úřadech. Zatímco v tuzemsku je v dosahu optických sítí 38 % domácností, průměr EU je přes 56 procent a nůžky se podle Lorenza kvůli byrokratickým průtahům stále rozevírají.

T-Mobile spouští jako první operátor v ČR službu Apple Watch Connection i v rámci roamingu

Volání z hodinek i v zahraničí a bez nutnosti propojení s iPhonem. T-Mobile jako první český mobilní operátor umožní svým zákazníkům využívat službu Apple Watch Connection (AWC) také v rámci roamingu.

T-Mobile nabídne roaming pro Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2. Uživatelé mohou zůstat připojeni k mobilní síti i na cestách v zahraničí, stačí jen využívat svůj mobilní hlasový tarif iPhonu a zapnout jej i na Apple Watch. Tuto funkci si mohou aktivovat i zákazníci s mobilními hodinkami Apple Watch Ultra, Apple Watch Series 8, Apple Watch Series 7, Apple Watch Series 6, Apple Watch Series 5, Apple Watch SE a Apple Watch SE (1. generace) ve verzi Cellular. Služba roamingu je pro zákazníky dostupná od 11. prosince.

„Služba Apple Watch Connection (AWC) umožňuje využívat na hodinkách Apple Watch stejné telefonní číslo, jaké zákazník používá s iPhonem. Hodinky pak fungují samostatně, i když je telefon vypnutý nebo mimo dosah, a nevyžadují propojení. T-Mobile spustil AWC v říjnu roku 2021 jako první mobilní operátor v ČR a nyní službu začne nabízet také v rámci roamingu. Zákazníci tak nemusí mít iPhone nestále u sebe a na lyžování, běžky nebo běh po pláži jim bude stačit nosit na ruce hodinky,” dodává Otakar Mráz, manažer rozvoje mobilních sítí T-Mobile.

Možnost využívání služeb AWC/AWC Extra v roamingu je k dispozici všem uživatelům služeb AWC/AWC Extra automaticky se zařízením aktualizovaným na nejnovější verze firmwaru iOS 17.2 a watchOS 10.2, které budou uvolňovány postupně v týdnu od 11. prosince. S podporovanými modely Apple Watch lze v roamingu telefonovat a datovat výhradně v sítích 4G (LTE).

AN
Zdroje a obrázky: T-Mobile; YT; T-Mobile (Foto)


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Pokrytí 5G se v Česku zlepšuje, T-Mobile ho zvýšil na 70 %“

  1. […] Pokrytí 5G se v Česku zlepšuje, T-Mobile ho zvýšil na 70 % […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..