Česká asociace umělé inteligence (AI)

AI bude podle ředitele ČAUI příští rok využívat 70 až 80 procent Čechů

Nějaký nástroj založený na umělé inteligenci (AI) bude v příštím roce využívat 70 až 80 % Čechů starších deseti let. Bude se jednat o výrazný nárůst proti letošku, kdy kupříkladu textovou AI vyzkoušela asi třetina lidí a pravidelně ji využívá jen část z nich. Sdělil to ředitel České asociace umělé inteligence Lukáš Benzl.

Podle ředitele pro Big Data a AI ve skupině Creative Dock Adama Hanky nejrychleji poroste využití velkých jazykových modelů. „Množí se spekulace o tom, že OpenAI může brzy vydat další model, GPT-4.5, což by opět velmi pravděpodobně znamenalo zlepšení kvality odpovědí tohoto jazykového modelu, opět zvýšilo jeho využitelnost a užitečnost. To bude mít za následek větší počet jak individuálních, tak firemních uživatelů,“ podotkl. A pro ty, kteří nechtějí pracovat s OpenAI, je už několik týdnů dostupný model Gemini od Googlu.

„V nadcházejícím roce se umělá inteligence stane neviditelným, ale nezbytným společníkem v každodenním životě každého z nás. AI bude klíčovou součástí chytrých telefonů a většiny kancelářských aplikací. Lidé začnou využívat funkce založené na AI, aniž by si to uvědomovali, což povede například ke zlepšení uživatelského komfortu a produktivity,“ uvedl Benzl.

Nejrychlejší adaptace v kancelářském prostředí

Nejrychlejší adaptaci vidí Benzl v kancelářském prostředí, kde AI přebírá rutinní úkoly a zásadně pomáhá s tvorbou obsahu. Další oblastí je vzdělávání, kde má AI potenciál personalizovat učební zkušenost a zvyšovat efektivitu studia. Třetí oblastí je zábava, kde se AI funkce pro uživatele stávají součástí videoher, sociálních sítí nebo streamingových služeb.

Zdravotnictví

„Velká a velmi pozitivní překvapení nás čekají v oblasti zdravotní péče, kde AI není jenom o diagnostice, ale také o předvídání zdravotních problémů a personalizované medicíně na základě životního stylu. Už nyní jsme u nás v ČR svědky rozvoje zdravotnických startupů a projektů zaměřených na AI ve zdravotnictví. Tyto inovace přinášejí hmatatelné výsledky od zkrácení čekacích dob na lékařská vyšetření až po efektivnější léčbu,“ dodal Benzl.

Transformace pracovního trhu

V příštím roce lze podle Hanky také očekávat, že bude nadále postupovat zatím pozvolná, ale už viditelná transformace pracovního trhu. Pracovní místa zatím nezanikají, ale náplň práce za počítačem se transformuje a v některých povoláních se umělá inteligence stává skutečně každodenním pomocníkem, dodal Hanka.

AN
Zdroje a obrázky: ČAUI


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „AI bude podle ředitele ČAUI příští rok využívat 70 až 80 procent Čechů“

  1. […] AI bude podle ředitele ČAUI příští rok využívat 70 až 80 procent Čechů […]

  2. […] AI bude podle ředitele ČAUI příští rok využívat 70 až 80 procent Čechů […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..