Umělá inteligence (AI) - Mozek (Ilustrační foto)

Zavádění AI do firemních procesů nepovede k výraznému propouštění

Zavádění umělé inteligence (AI) do firemních procesů nepovede k razantnímu propouštění. Některá pracovní místa sice zaniknou, jiná se ovšem ale zase vytvoří. Vyplývá to z průzkumu mezi podniky, který zpracovala společnost pro řízení lidských zdrojů Randstad Česká republika. Podle výsledků průzkumu už víc než třetina firem AI využívá, další třetina její využívání v blízké budoucnosti plánuje.

Umělá inteligece (AI) podle 90 % firem nahradí některá pracovní místa, ale jiná vytvoří. Pouze 8 % podniků očekává kvůli AI výrazné propouštění. Dosavadní zkušenosti podniků ukazují, že zavádění AI nejčastěji vedlo ke snižování stavů v administrativě a ve výrobě.

Průzkum ukázal, že v současnosti nástroje AI využívá 39 % firem. Dalších 36 % o jejich využití uvažuje, třetina z nich to hodlá učinit do jednoho roku. „Umělá inteligence se stává nedílnou součástí podnikatelského prostředí. Firmy, které AI využívají či její zavedení plánují, v ní vidí obrovský potenciál. Největším přínosem AI je v současnosti zefektivnění pracovních procesů, jelikož umožňuje rychlejší zpracování dat a informací, přesnější předpovědi a analýzy i vyšší produktivitu práce,“ uvedl generální ředitel Randstad ČR Martin Jánský.

V současné době se nejčastěji AI používá v sektoru personalistiky a řízení lidských zdrojů, její nástroje zavedlo 64 % firem. Dále pak v administrativě umělou inteligenci používá 51 % firem, v marketingu a reklamě 35 %. V ostatních odvětvích je zapojení AI výrazně nižší, následují se 17 % výroba a analýza trhu a s 15 % zákaznický servis.

Zmiňovaný průzkum též ukázal, že hlavními výzvami pro využívání AI jsou nedůvěra zaměstnanců v přínosy umělé inteligence a nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců pro práci s ní. „Proto je důležité nabídnout jim proškolení a rekvalifikaci. Většina podniků tak zatím neučinila, což by se mohlo ukázat jako zásadní problém. Nejen z důvodu konkurenceschopnosti, ale i kvůli bezpečnostním rizikům,“ upozornil Jánský.

O průzkumu AI Trends 2023

Průzkum AI Trends 2023 společnosti Randstad Česká republika dokončilo 136 vedoucích pracovníků z různých odvětví ekonomiky, z nichž řada již umělou inteligenci na pracovišti využívá. Průzkum poskytuje pohled na to, jak se firmy k vývojovým trendům v oblasti AI staví a jaké mají v této oblasti strategie pro budoucnost. Mezi respondenty byly zastoupeny menší (24 %), střední (40 %) i velké (36 %) podniky. Dvě třetiny respondentů (63 %) tvoří firmy se zahraničním kapitálem, více než třetinu (37 %) ryze české společnosti. Data byla shromažďována mezi červencem a srpnem 2023.

AN
Zdroje a obrázky: Randstad; Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Zavádění AI do firemních procesů nepovede k výraznému propouštění“

  1. […] Zavádění AI do firemních procesů nepovede k výraznému propouštění […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..