Román 1984 George Orwella v Rusku

1984 George Orwella nejkradenější knihou v ruský knichkupectvích

Román 1984 George Orwella se v letošním roce stal nejčastěji kradenou knihou z regálů ruského knihkupeckého řetězce Čitaj-Gorod. Tato dystopická klasika, jež byla z obchodů řetězce ukradena 460krát, se zároveň v letošním roce dostala mezi deset nejčastěji kupovaných knih, napsal s odvoláním na tiskové prohlášení firmy zpravodajský server The Moscow Times.

V románu 1984 George Orwella totalitní vláda používá sledování, propagandu a paradoxní hesla jako: „Válka je mír, svoboda je otroctví a nevědomost je síla“, aby si udržela kontrolu nad obyvatelstvem.

Novinářka Maša Karpová, autorka knihy George Orwell a Rusko, přirovnala románový fiktivní národ Oceánie k Rusku v době ukrajinské invaze, kdy „slovo ‚válka‘ úřady okamžitě zakázaly a pod hrozbou trestního stíhání nařídily nahradit ho slovním spojením ‚speciální vojenská operace’“.

Prodj 1984 George Orwella stoupl po invazi na Ukrajinu

Prodej románu 1984 v Rusku prudce stoupl po invazi na Ukrajinu v únoru 2022, ovšem mezi nejprodávanější knihy v zemi patří přinejmenším od roku 2010, dodal The Moscow Times. A navzdory tomu, že je kniha všeobecně dostupná, byli dva lidé, kteří ji v březnu 2022 v Moskvě rozdávali zdarma kolemjdoucím, zadrženi a obviněni z diskreditace ruské armády.

Celkem bylo v roce 2023 z knihkupectví Čitaj-Gorod odcizeno téměř 300.000 knih, což je o deset procent méně než v roce 2022. Nejkradenější knihou z žánru literatury faktu se letos stala Vakcína proti osamělosti: Příběhy k nápravě mozku od blogerky Niny Nabokovové zabývající se duševním zdravím.

Mezi další nejčastěji odcizené položky patřily dětské školní učebnice, knihy o výchově dětí a sbírky pohádek.

AN
Zdroje a obrázky: Moscow Times


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..