Character.ai - Chatovací platforma s chatboty s umělou inteligencí (AI) imitujícími nejrůznější osobnosti a postavy

Character.ai – Chatbot imitující psychoterapeuta má denní návštěvnost 3,5 milionu

Miliardář Elon Musk, ruský prezident Vladimír Putin, italský instalatér Super Mario, čarodějnický učeň Harry Potter či zpěvačka Beyoncé, tak to jen několik z řady osobností a postav s jejichž imitacemi řízenými umělou inteligencí (AI) si můžete psát na chatovací webové stránce character.ai. Stále populárnějším se ovšem stává chatovací partner imitující psychoterapeuta.Lidé s ním sdíleli celkem 78 milionů zpráv (jen od listopadu jich bylo 18 milionů) a denně jeho stránku navštíví 3,5 milionu uživatelů.

Chatbot s prostým anglickým jménem Psychologist (Psycholog) využívá stejnou technologii jako populární ChatGPT a jeho tvůrcem je 30letý student psychologie Sam Zaia z Nového Zélandu, který na webu vystupuje pod přezdívkou Blazeman98.

Chatbot Psychologist na platformě Character.ai. Tvůrcem chatbota je student psychologie Sam Zaia z Nového Zélandu, který na webu vystupuje pod přezdívkou Blazeman98

Společnost z amerického San Franciska, která stojí za webem character.ai, tvrdí, že by se popularita psychoterapeutického chatbota neměla přeceňovat; uživatelé podle ní na její web chodí spíše pro pobavení, než aby zapředli vážnou konverzaci. Nicméně z milionů postav, s nimiž je možné si na webu dopisovat, je 475, které mají v názvu anglická slova pro terapii, terapeuta nebo psychoterapeuta. Jsou schopné odpovídat v několika jazycích a nabírají na popularitě.

Tvůrce chatbota Psychologist Zaia

„Nikdy jsem neplánoval z toho vytvořit nástroj, který by mohl skutečně pomáhat,“ říká tvůrce chatbota Psychologist Zaia. „Pak jsem ale začal dostávat zprávy od lidí, které ty konverzace pozitivně ovlivnily a použili je nástroj k uklidnění,“ dodává Zaia, který prý chatbot trénoval na principech, které se naučil při studiu psychologie. Chatbot naučil odpovídat především na dotazy ohledně nečastějších duševních potíží, jako jsou úzkosti a deprese.

Profesionální psychoterapeutka

S BBC, jejíž web zprávu o platformě character.ai přinesl, hovořila také profesionální psychoterapeutka Theresa Plewmanová, kterou popularita této platformy nepřekvapila, zpochybnila však její efektivitu a podotkla, že nástroj není kompetentním terapeutem.

„Hodně toho píše a dělá rychlé závěry. Třeba mi hned začal radit s depresí, když jsem napsala, že se cítím smutná. Tak by lidský odborník nereagoval,“ uvedla terapeutka. Dodala však, že bezprostřední a spontánní povaha rozhovoru s chatbotem může být prospěšná pro lidi, kteří potřebují rychlou podporu.

AN
Zdroje a obrázky: character.ai; BBC


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Character.ai – Chatbot imitující psychoterapeuta má denní návštěvnost 3,5 milionu“

  1. […] Character.ai – Chatbot imitující psychoterapeuta má denní návštěvnost 3,5 milionu […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..