Konference vývojářů OpenAI za přítomnosti šéfa Microsoftu Satya Nadella, kde OpenAI oznámila umožnění toho, aby si uživatelé vytvářeli vlastní verze ChatGPT

EK se zabývá vztahy mezi společnostmi Microsoft a OpenAI

EK (Evropská komise) se začala zabývat vztahy mezi americkou softwarovou společností Microsoft a firmou OpenAI, která vyvinula populární chatovací systém ChatGPT založený na umělé inteligenci (AI). EK oznámila, že zjišťuje, zda by neměla přezkoumat investici firmy Microsoft v OpenAI z hlediska pravidel Evropské unie (EU) pro regulaci fúzí. Podobný postup už dříve ohlásil britský antimonopolní úřad.

Microsoft do firmy OpenAI investoval zhruba 13 miliard dolarů (téměř 320 miliard Kč). Díky integraci technologií OpenAI do svých produktů si rychle zajistil vedoucí pozici v oblasti umělé inteligence mezi velkými technologickými podniky, uvedla agentura Bloomberg. Postup EK by podle ní mohl vyústit v zahájení oficiálního vyšetřování, zda spolupráce mezi Microsoftem a OpenAI neporušuje pravidla hospodářské soutěže.

Microsoft při nedávných změnách ve vedení OpenAI získal ve správní radě tohoto podniku místo pozorovatele bez hlasovacích práv. Reorganizace správní rady následovala po listopadovém vyhazovu šéfa OpenAI Sama Altmana, o němž rozhodla bez konkrétnějšího zdůvodnění předchozí správní rada. O čtyři dny později firma Altmana po tlaku Microsoftu do funkce vrátila.

Společnost OpenAI předloni svůj systém ChatGPT zdarma zpřístupnila veřejnosti. Systém si rychle získal popularitu a výrazně přispěl k současné vlně zájmu veřejnosti, médií a investorů o umělou inteligenci.

AN
Zdroje a obrázky: EK; YT


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „EK se zabývá vztahy mezi společnostmi Microsoft a OpenAI“

  1. […] EK se zabývá vztahy mezi společnostmi Microsoft a OpenAI […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..