Betavolt - Věčná atomová baterie

Věčná baterie. Čínská firma vyvíjí baterii, která vydrží i 50 let bez nabití

Blíží se konec věčného a neustálého nabíjení baterií? „Věčná baterie“, kterou ukázala čínská firma, by mohla pohánět kardiostimulátory, mobily a řadu dalších zařízení i 50 let bez jediného nabití.

Smartphone, který se nikdy nebude muset nabíjet. Anebo dron, jenž nemusí nikdy přistát či svítilna, které se ani v opravdové nouzi nevybijí baterie. Přesně taková zařízení by v příštích letech mohla začít pohánět speciální „věčná baterie“, kterou představila čínská firma Betavolt Technology.

Podle firmy by nová baterie mohla zařízením sloužit jako stabilní zdroj energie po dobu i 50 let. Ano, je to naprosto dramaticky delší doba, než je výdrž nabití u současných baterií, kdy kupříkladu chytré mobilní telefony musíme nabíjet každý den či obden.

Nová baterie totiž oproti současným lithium-iontovým bateriím funguje na úplně jiném principu, a to využívání atomové energie. Ačkoliv technologie není úplně nová a již dříve se vědci snažili o její využití, čínská firma je první na světě, které se podařilo baterii miniaturizovat pro komerční použití do modulu menšího než je mince.

Pilotní testování

Baterie je v současnosti využívána ve fázi pilotního testování a ještě tak není dostupná k prodeji, podle firmy by ale právě komerční výroba již měla být velmi blízko.

„Jádrem atomové baterie Betavolt je diamantový polovodič čtvrté generace, který je špičkovým polovodičovým materiálem dobře známým v tomto odvětví,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel firmy Zhang Wei.

Věčná atomová baterie Betavolt Technology
Věčná atomová baterie Betavolt Technology

Současná verze baterie dokáže dodávat až 100 mikrowattů energie při napětí 3 voltů. Její rozměry jsou přitom pouze 15 mm x 15 mm x 5 mm. Současná baterie by již mohla najít své praktické využití, firma ale plánuje do roku 2025 představit její další verzi, která by již měla být schopná konstantně dodávat výkon jednoho wattu.

Speciální design baterie přitom zajišťuje, že nemůže dojít k jejímu vznícení ani výbuchu. Pracovní teplota baterie je od –60 °C do 120 °C.

Baterie by měla podle vývojářů být z hlediska jakéhokoliv jaderného záření naprosto bezpečná, nedochází totiž k žádnému prostupu tohoto záření do vnějšího prostředí. Díky tomu by mohla být vhodná například i pro kardiostimulátory, jejichž napájení je dnes stále problematické.

AN
Zdroje a obrázky: BT


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..