Filmový pás - Film - Kina (Ilustrační foto)

Kina v Česku: Návštěvnost loni mírně klesla, tržby naopak vzrostly

Kina v Česku zaznamenala v loňském roce mírný pokles návštěvnosti, když do nich přišlo 13,3 milionu diváků. To představuje lehký meziroční pokles o 1,18 %. Tržby ale vzrostly o více než sedm procent na 2,275 miliardy korun. Důvodem bylo zdražení vstupného. Průměrná cena lístku do kina loni přesáhla 170 korun, o rok dříve byla pod 157 korunami. Plyne to z dat, které na svém webu zveřejnila Unie filmových distributorů (UFD).

Kina se už loni nemusela potýkat s epidemií covidu-19. V roce 2022 sice kina zavřená nebyla, ale až do poloviny května musela dodržovat některá epidemická opatření. Nejvýrazněji pandemie covidu zasáhla tuzemská kina v letech 2020 a 2021, kdy musela být mnoho měsíců zavřená. V předcovidovém roce 2019 přitom provozovatelé zaznamenali rekordní návštěvnost, do kin přišlo 18,3 milionu diváků a tržby dosáhly 2,616 miliardy korun.

Kina v Česku - Počet představení, Návštěvnost, Tržby, Průměrné vstupné
Kina v Česku – Počet představení, Návštěvnost, Tržby, Průměrné vstupné

Nejúspěšnější filmy: Barbie, Avatar a Onemanshow: The Movie

Divácky nejúspěšnějším filmem v tuzemských kinech se loni stala komedie Barbie. Vidělo ji 722.410 diváků a její tržby přesáhly 134 milionů korun. Na druhém místě skončilo pokračování filmu Avatar s podtitulem The Way of Water, na které loni přišlo 706.280 diváků a tržby činily zhruba 146 milionů korun, tedy více než v případě Barbie.

Třetí místo obsadil film Onemanshow: The Movie, za kterým stojí influencer a moderátor Kamil Bartošek vystupující pod pseudonymem Kazma. Vidělo ho 545.617 diváků, kteří za lístky utratili téměř 101 milionů korun. Čtvrtý byl životopisný snímek Oppenheimer. Jeho návštěvnost činila 542.323 diváků a tržby bezmála 110 milionů korun. Žádný další film už se loni v českých kinech přes půl milionu diváků ani přes 100 milionů korun v tržbách nedostal.

V nejlepší desítce jsou ještě americký animovaný dobrodružný film Kocour v botách: Poslední přání, superhrdinský komiksový snímek Strážci galaxie: Volume 3, animovaný Super Mario Bros. ve filmu, animovaný superhrdinský komediální film Tlapková patrola ve velkofilmu, tuzemská romantická komedie Ostrov a nejlepší desítku uzavírá animovaný film Mezi živly od společností Disney a Pixar.

Všechny snímky v první desítce se dostaly alespoň přes 300.000 diváků a utržily minimálně 50 milionů korun. Naopak žádný z filmů od 11. místa dolů už na tyto mety nedosáhl.

AN
Zdroje a obrázky: UFD; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..