Datové schránky - Počítač, mobil, tablet

Povinnost datové schránky přispěla k rekordímu počtu ukončení činnosti podnikatelů

Povinnost datové schránky byla hlavním důvodem k rekordímu počtu podnikatelů, kteří v loňském roce ukončili činnost. V roce 2023 tak ukončilo své podnikání 282.658 lidí. Podnikat naopak začalo 72.529 lidí, nejvíce v posledním desetiletí. V loňském roce tedy ubylo 210.129 podnikatelů. Vyplývá to z dat analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

„Uplynulý rok se pro podnikatele nesl ve znamení povinného zavádění datových schránek. To bylo také důvodem pro mnoho již neaktivních podnikatelů své podnikání ukončit. Nová povinnost datové schránky tak vedla k očištění podnikání převážně od dlouhodobě nečinných podnikatelů. V důsledku značného počtu zaniklých podnikatelů se jejich počet snížil o desetinu,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Zájem o zahájení podnikání též rekordní

O zahájení podnikání byl naopak největší zájem za poslední desetiletí. Vysoký počet nových podnikatelů je podle firmy dán i ukrajinskou menšinou, která se postupně adaptuje na české prostředí. „V loňském roce tvořili Ukrajinci desetinu z celkového počtu nových podnikatelů, v roce 2022 to bylo osm procent, přitom v předešlých letech jejich podíl dosahoval dvou procent,“ dodala. Ukrajinci mají na celkovém počtu podnikatelů podíl 2,4 procenta a tvoří zdaleka největší skupinu podnikatelů s jinou než českou státní příslušností.

V prosinci začalo podnikat 4788 lidí a 6092 jich podnikání naopak ukončilo. Po čtyřech měsících, kdy podnikatelů v Česku přibývalo, jich v posledním měsíci roku o 1304 ubylo.

Nejvíce lidí v roce 2023 začalo podnikat v Praze, a to 12.476, v Ústeckém to bylo 9815 a v Jihomoravském kraji 8232. Nejvíce lidí ukončilo podnikání v Praze, 34.649. Následoval Ústecký kraj se 34.379 podnikateli a Jihomoravský kraj s 29.561. Proti roku 2022 se nejvíce zvýšil počet nových podnikatelů v Pardubickém kraji.

Nejvíce nových živností má zpracovatelský průmysl

V rámci základních odvětví začalo nejvíce lidí v uplynulém roce podnikat ve zpracovatelském průmyslu, a to 10.085. Ve stavebnictví jich bylo 9524 a v profesních vědeckých a technických činnostech 8780. Počet nových podnikatelů meziročně nejvíce vzrostl ve vzdělávání, o 12 procent, a dopravě a skladování, kde to bylo o deset procent.

Tři noví podnikatelé na deset zaniklých

Z důvodu velkého počtu zániků podnikatelských oprávnění připadli v roce 2023 pouze tři nová podnikatelé na deset zaniklých. Výjimkou je odvětví informačních a komunikačních technologií, kde podnikání ukončilo a zahájilo zhruba stejné množství lidí. V peněžnictví a pojišťovnictví dokonce na deset zániků připadlo 30 nových podnikatelů. Toto odvětví však prošlo ‚očistou‘ již v roce 2019, ve kterém se na počtu všech zaniklých podílelo 87 procenty.

S podnikáním v roce 2023 skončili převážně starší lidé. Celkem 59 % lidí, kteří ukončili své podnikání, je ve věkové skupině 61 a více let. Další pětina je ve věkové skupině 51 až 60 let. V nejmladší věkové skupině 18 až 30 let jsou jich pouze tři procenta. Zanikala především oprávnění podnikatelů, kteří na trhu působili delší dobu.

CRIF

CRIF je globální společnost specializující se na vývoj a řízení služeb úvěrových registrů, obchodních informačních systémů a úvěrových řešení. Nabízí bankám, finančním institucím, podnikům veřejných služeb a firmám kvalifikovanou podporu v každé fázi vztahu se zákazníkem.

Společnost CRIF zodpovědně pracuje na nabídce inovativních řešení a zpřístupňuje zákazníkům své znalosti a informace prostřednictvím služeb, které jsou speciálně navrženy tak, aby jim pomohly rozhodovat se v klidu a se znalostí trhu.

Poslání CRIF

Posláním pohánějícím CRIF je vytvářet hodnoty a nové příležitosti pro firmy a spotřebitele poskytováním spolehlivých informací a řešení, umožňujícím přijímat účinnější rozhodnutí a urychlujícím digitální inovace.

Od roku 1988 společnost CRIF zodpovědně podporuje své klienty na jejich každodenní finanční cestě prostřednictvím důvěryhodných informací, pokročilých špičkových řešení a jedinečných odborných znalostí. Pomáhá tak firmám lépe fungovat a spotřebitelům řídit úvěrové zdraví.

CRIF přispívá k tomu, aby se nabídka úvěrů střetla s poptávkou; podporuje instituce v efektivnějším a účinnějším řízení úvěrů a milionům spotřebitelů a podniků usnadňuje přístup k financování. Poskytuje pokročilá řešení pro rozhodování v bankovnictví, finančnictví, pojišťovnictví, telekomunikacích, veřejných službách a podnikatelském světě, přičemž vychází z naslouchání a pochopení obchodních potřeb, které činí každou společnost jedinečnou a odlišnou. Lidé v CRIFu každý den slouží svým klientům svými znalostmi s nasazením a vášní, aby jim pomohli růst, zcela v duchu hesla „Together to the next level“ („Společně na další úroveň“).

AN
Zdroje a obrázky: CRIF; YT; MDS


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..