Zeď Microsoft

I díky novým funkcím AI předčily tržby firmy Microsoft očekávání

Americký softwarový gigant Microsoft ve druhém finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 33 % na 21,9 miliardy dolarů (téměř 500 miliard Kč). Nové funkce umělé inteligence (AI) pomohly přilákat zákazníky ke cloudovým službám a operačnímu systému Windows. Tržby společnosti Microsoft překonaly očekávání analytiků, akcie podniku však po zveřejnění výsledků mírně oslabily. Za loňský rok si nicméně připsaly 57 %. Firma data zveřejnila ve včerejší výsledkové zprávě.

Tržby společnosti Microsoft se ve čtvrtletí, které skončilo 31. prosince, zvýšily o 18 % na 62 miliardy dolarů. Analytici je přitom podle údajů společnosti LSEG odhadovali v průměru na 61,1 miliardy dolarů.

K růstu celkových tržeb podniku přispěla silná poptávka po cloudových službách. Tržby divize zahrnující cloudovou platformu Azure se zvýšily o 20 % na 25,9 miliardy dolarů. Tržby služby Azure vzrostly o 30 %.

Umělá inteligence (AI)

V listopadu začala společnost Microsoft prodávat službu Copilot, která využívá AI. Ta dokáže shrnout obsah e-mailové schránky nebo vytvořit prezentaci. Růst akcií Microsoftu pomohl v posledních několika seancích sesadit Apple z pozice nejhodnotnější společnosti obchodované na burze. Investoři ocenili snahu Microsoftu o rozvoj AI a strategické partnerství se start-upem OpenAI, který na trh uvedl chatbota ChatGPT.

„Microsoft má za sebou další výborné čtvrtletí, a to i díky implementaci technologie umělé inteligence do svých produktů,“ konstatoval analytik XTB Tomáš Cverna. „V popředí výsledků byl opět inteligentní cloud. Nárůst tržeb v divizi osobní výpočetní techniky, která se dlouhou dobu potýkala s poklesem, zaznamenala společnost díky zúčtování akvizice videoherního studia Activision Blizzard,“ dodal.

Firma Microsoft dokončila převzetí podniku Activision Blizzard loni v říjnu. Hodnota transakce činila 69 miliard dolarů (1,58 bilionu Kč). Největší transakce Microsoftu v jeho 48leté historii umožnila zvětšit jeho pozici na trhu videoher a lépe konkurovat lídrovi v tomto segmentu, společnosti Sony.

AN
Zdroje a obrázky: Microsoft; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..