Internet 5G

5G pokrytí v ČR je dobré, sítě může využívat 96 procent obyvatel

5G pokrytí je v České republice je dobré, v současné době může 5G sítě v Česku využívat 96 % obyvatel. Horší je ovšem situace s pokrytím pevným internetem na bázi optických sítí, ve kterém Česko ve srovnání s Evropou zaostává. Operátoři nyní spolupracují na strategickém rozšiřování optického pokrytí, které je rychlejší a stabilnější. Plyne to z analýzy portálu Evropa v datech.

„Nadprůměrně si Česko stálo také co do pokrytí 5G ve venkovských oblastech, se 78 % obsadilo mezi unijními státy šesté místo,“ uvedla Hana Vincourová z Evropy v datech. Postupný rozvoj mobilních sítí potvrzuje i Český telekomunikační úřad (ČTÚ), podle jehož informací je k lednu 2024 souhrnně za všechny operátory pokryto 5G sítěmi 96,1 % obyvatel Česka.

Evropskými jedničkami v celkovém pokrytí sítěmi páté generace byly podle ČTÚ v roce 2022 Kypr, Malta a Nizozemí, které všechny vykázaly stoprocentní pokrytí. Naopak na konci byly Švédsko, Rumunsko, Belgie, Lotyšsko a Estonsko, které nedosáhly ani na poloviční podíl.

Optické sítě

Optické sítě jsou pro modernizaci internetového prostředí důležité, uvádí analýza. Dosahují rychlosti až jeden gigabit za sekundu a vynikají svojí stabilitou. Infrastruktura optických kabelů ale není rozšířená a přístup k těmto sítím má podle zprávy Broadband coverage in Europe 2022 v Česku 37 % lidí. Průměr EU byl o 20 procentních bodů větší.

„Ještě větší je tato propast na úrovni venkovských oblastí, kde mělo v roce 2022 přístup k tomuto typu připojení pouze 8 % domácností, průměr EU pro venkovské oblasti přitom činil 41 %,“ uvedl Marek Vaculík ze společnosti enovation, která se zabývá dotačním poradenstvím mimo jiné v oblasti IT.

Zdlouhavá stavební legislativa

Operátoři při výstavbě optických sítí naráží na stavební legislativu, která mnohdy trvá dlouho, uvádí Evropa v datech v analýze. „Výstavba optické sítě často naráží i na blokační požadavky ze strany obcí. Ty v souvislosti s budováním optické sítě vyžadují stavbu úplně nových chodníků či jiné práce nad rámec budované infrastruktury,“ řekla šéfka komunikace T-Mobile Patricie Šedivá. Proto mezi operátory při budování optických sítí funguje spolupráce. Společný postup na princip sdílené sítě by měl být šetrnější z ekologického hlediska.

Současný stav digitalizace Česka hodnotí materiál Cesta k evropské digitální dekádě: Strategický plán digitalizace Česka do roku 2030. Uvádí, do jaké míry Česko naplňuje cíle evropského politického programu Digitální dekáda 2030. Z něj vyplývá, že je třeba urychlit rozvoj pevných sítí, zvláště v oblastech s nedostatečným pokrytím. Současné tempo budování optických přípojek nemůže bez výrazných změn stavební legislativy namůže naplnit plány Česka.

Přístup k internetu v jakékoli formě mělo podle Českého statistického úřadu 85,4 % domácností.

6G sítě zatím nejsou na pořadu dne

Zatímco operátoři pokračují ve zlepšování pokrytí stávajícími generacemi sítí, ve fázi výzkumu a vývoje jsou už také sítě 6G. Ty by měly nabídnout ultrarychlé přenosové rychlosti, nižší latenci, výraznou energetickou účinnost a vyšší spolehlivost. Podle společnosti T-Mobile však ještě nejsou úplně na stole.

„6G technologie se stále spíše ukotvuje v teoretické rovině a je předmětem diskusí s dodavateli a výrobci. Téma bude pravděpodobně aktuálnější na přelomu desetiletí. Naším současným cílem je zejména rozšíření pokrytí sítěmi 5G. Do konce roku 2024 plánujeme sítí 5G pokrýt 90 % populace a v roce 2025 máme ambici se dostat na 94 %. Právě probíhá historicky největší objem práce na základnových stanicích, v rámci kterého modernizujeme velké množství vysílačů,“ přibližuje Patricie Šedivá z T-Mobilu.

Za technologii příští dekády považují 6G sítě i další operátoři. „Vznikají vize budoucích služeb, jako jsou například digitální dvojčata, 3D hologramy s integrovanou umělou inteligencí, které budou pro fungování potřebovat mobilní sítě rychlejší než 5G,“ popisuje ředitel strategie společnosti Vodafone Tomáš Elbl. Do té doby se ale společnost bude zabývat zkvalitňováním LTE a 5G pokrytí.

Typy technologií internetového připojení

xDSL (ADSL, VDSL, FTTC): Digital Subscriber Line; vedení využívající rozvody pevné telefonní linky.

DOCSIS: Sítě využívající pro poskytování přístupu k internetu dříve televizní kabelové rozvody skrze technologii ze skupiny standardů DOCSIS (aktuální verze standard 3.1); využívající kabelový modem.

FTTx (Fiber to the X; např. FTTP): Infrastruktura založená na optických vláknech; jednotlivé podkategorie se liší podle toho, na jakou úroveň optické rozvody sahají, zda pouze k uzlu ve vzdálenosti kilometrů nebo metrů od koncového zákazníka, k vlastní budově nebo k jednotlivým bytům či jiným obytným prostorám.

FWA (Fixed Wireless Access): Využívá rádiové vlny 4G nebo 5G místo optických vláken či kabelů k poskytování bezdrátového širokopásmového připojení pro pevná místa.

LTE (Long-term evolution): Vysokorychlostní internet pro mobilní sítě. Umožňuje rychlejší stahování a nahrávání než 3G. Dá se považovat za mezistupeň 3G a 4G sítí.

AN
Zdroje a obrázky: Evropa v datech; EK; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..