Chatbot ChatGPT - Chatovací robot společnosti OpenAI

ChatGPT si bude umět zapamatovat některé údaje o uživatelích

Chatbot ChatGPT od společnosti OpenAI si bude umět zapamatovat některé údaje o svých uživatelích. Firma OpenAI testuje funkci, kdy by uživatelé mohli požádat o uchování konkrétních informací, a zároveň by se ChatGPT mohl sám pokusit vybírat a ukládat informace o uživatelích z konverzací s ním. Společnost OpenAI to uvedla na svém blogu.

Software by si tak mohl například zapamatovat, že uživatel má dceru, která má ráda medúzy a růžovou barvu, a pokud bude uživatel chtít navrhnout pro dítě přání k narozeninám, software vytvoří růžové přání s medúzou. Mohl by si také pamatovat, v jakém formátu uživatel nejraději dostává shrnutí schůzek. OpenAI zpočátku zpřístupní funkci stovkám tisíc platících i neplatících uživatelů ChatGPT a před širším rozšířením chce nejprve vyhodnotit zpětnou vazbu, uvedla s odkazem na sdělení firmy agentura Bloomberg.

Nová paměťová funkce přestavuje nejnovější pokus OpenAI učinit svůj nejznámější produkt užitečnějším a personalizovanějším. ChatGPT má týdně kolem 100 milionů uživatelů, čelí ale rostoucímu seznamu konkurentů nabízejících srovnatelné produkty. Vytváření podrobnější historie každého uživatele by sice mohlo vyvolat nové obavy o soukromí, pro internetové firmy je to ale účinný způsob, jak přizpůsobit své produkty a získat si zákazníky.

Paměťovou funkci bude možné vypnout

OpenAI bude uživatele upozorňovat, pokud získají přístup k této funkci. Kdo bude mít funkci k dispozici, bude ji moct vypnout, případně jednotlivé uložené údaje vymazat, nebo i všechny takové údaje. Uživatelé se také mohou zeptat ChatGPT, co si pamatuje, aby získali přehled všech informací, které si v průběhu času tento software uchoval.

ChatGPT nyní uživatele odrazuje od toho, aby mu nabízeli citlivé osobní údaje, jako jsou hesla a čísla osobních dokladů. Nová funkce je navržena tak, aby takové údaje robot odmítal ukládat. S informacemi, které jsou uložené v paměti ChatGPT, se bude zacházet jako s běžnými konverzačními daty, což znamená, že mohou být použity k trénování modelů umělé inteligence (AI) firmy, pokud se uživatelé nerozhodnou, že nechtějí, aby jejich konverzace sloužily k trénovaní.

Výzkumný pracovník firmy OpenAI Liam Fedus, který pracuje na modelech ChatGPT a GPT-4, uvedl, že funkce paměti bude schopna uložit několik tisíc tokenů písemných informací. Software OpenAI rozděluje slova na segmenty složené z několika písmen, tzv. tokeny, aby mohl zpracovat text. Pro představu: 2048 tokenů odpovídá zhruba 1500 slovům.

AN
Zdroje a obrázky: OpenAI; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..