Gemini - Model generativní umělé inteligence (AI) od Googlu

Bard je Gemini. Model generativní AI od Googlu se přejmenoval

Chatbot Bard, kterého společnost Google vypustila v loňském roce, se nyní jmenuje Gemini. Barda lidé na celém světě využívali ke spolupráci s umělou inteligencí zcela novým způsobem, ať už k přípravě na pracovní pohovory, ladění kódu, brainstormingu nových obchodních nápadů či k vytváření podmanivých obrázků. Posláním Googlu bylo vždy poskytovat lidem přímý přístup k jeho modelům umělé inteligence (AI) a Gemini představuje nyní nově nejschopnější rodinu modelů.

Již nyní lze chatovat s Gemini s modelem Pro 1.0 ve více než 40 jazycích a ve více než 230 zemích a územích. A nyní jsou tu i dvě nové možnosti – Gemini Advanced a mobilní aplikace, které vám pomohou snadno spolupracovat s tím nejlepším z umělé inteligence Google.

Gemini Ultra 1.0

S modelem Ultra 1.0 je Gemini Advanced mnohem schopnější ve vysoce komplexních úkolech, jako je kódování, logické uvažování, následování nuancovaných pokynů a spolupráce na kreativních projektech. Gemini Advanced nejen umožní vést delší a podrobnější rozhovory; též lépe rozumí kontextu z vašich předchozích výzev. Například:

Gemini Advanced může být vaším osobním učitelem – vytvářet podrobné pokyny, vzorové kvízy nebo opakované diskuse přizpůsobené vašemu stylu učení.
Může vám pomoci s pokročilejšími scénáři kódování, slouží jako odrazový můstek pro nápady a pomáhá vám vyhodnotit různé přístupy ke kódování.
Digitálním tvůrcům může pomoci přejít od nápadu k vytvoření generováním nového obsahu, analýzou posledních trendů a brainstormingem vylepšených způsobů, jak rozšířit své publikum.

Tato první verze Gemini Advanced odráží současný pokrok v uvažování AI a bude se i nadále zlepšovat. S přidáváním nových a exkluzivních funkcí budou mít uživatelé Gemini Advanced přístup k rozšířeným multimodálním funkcím, interaktivnějším funkcím kódování, možnostem hlubší analýzy dat atd.

Snadné používání Gemini na telefonu

S Gamini v telefonu můžete psát, mluvit nebo přidávat obrázek pro všechny druhy pomoci, když jste na cestách: Můžete vyfotit svou prázdnou pneumatiku a požádat o pokyny, vytvořit vlastní obrázek pro vaši večeři, pozvání nebo požádat o pomoc při psaní obtížné textové zprávy. Je to důležitý první krok při budování skutečného asistenta umělé inteligence – takového, který je konverzační, multimodální a užitečný.

Android

V systému Android je Gemini novým druhem asistenta, který využívá generativní umělou inteligenci, aby s vámi spolupracoval a pomáhal vám dělat věci.

Pokud si stáhnete aplikaci Gemini nebo se přihlásíte prostřednictvím Asistenta Google, budete k ní moci přistupovat z aplikace nebo kdekoli jinde, kde běžně aktivujete Asistenta Google,tedy stisknutím vypínače nebo přejetím v rohu na vybraných telefonech nebo vyslovením „Hey Google. “ To umožní nové překryvné prostředí, které nabízí snadný přístup k Gemini a také kontextovou nápovědu přímo na obrazovce, tudíž můžete například vygenerovat popisek k obrázku, který jste právě pořídili, nebo se zeptat na článek, který právě hledáte. Mnoho hlasových funkcí Asistenta Google bude k dispozici prostřednictvím aplikace Gemini, a to včetně nastavení časovačů, uskutečňování hovorů a ovládání zařízení chytré domácnosti.

Gemini - Android

iOS

V systému iOS bude zaveden v nadcházejících týdnech přístup ke Gemini přímo z aplikace Google. Stačí klepnout na přepínač Gemini a chatovat s Gemini, abyste podpořili svou kreativitu, vytvářeli vlastní obrázky, získali pomoc s psaním příspěvků na sociální sítě a dokonce si naplánovali rande přímo z aplikace Google.

Schopnosti nové generace

Standardní přístup k vytváření multimodálních modelů dosud zahrnoval trénování samostatných komponent pro různé modality a jejich následné propojování, aby došlo k přibližnému napodobení některé z těchto funkcí. Tyto modely mohou být zdatné při provádění určitých úloh, jako je třeba popis obrázků, ale mají potíže s koncepčnějším a složitějším uvažováním.

Model Gemini byl navržen tak, aby byl přirozeně multimodální, od začátku předtrénovaný na různé modality. Následně byl doladěn pomocí dalších multimodálních dat, aby se zdokonalila jeho efektivita. Díky tomu Gemini bez problémů rozumí všem druhům vstupů a od začátku o nich uvažuje mnohem lépe než stávající multimodální modely – a jeho schopnosti jsou na špičkové úrovni téměř ve všech oblastech.

Sofistikované uvažování

Pokročilé schopnosti Gemini 1.0 v oblasti multimodálního uvažování mohou pomáhat ve snaze pochopit složité písemné a vizuální informace. Díky tomu má jedinečnou dovednost odhalovat poznatky, které nelze v obrovském množství dat snadno rozpoznat.

Pozoruhodná schopnost modelu získávat poznatky ze stovek tisíc dokumentů prostřednictvím čtení, filtrování a porozumění informacím pomůže přinést nové průlomové objevy v mnoha oblastech od vědy až po finance.

Porozumění textu, obrázkům, zvuku a dalším informacím

Gemini 1.0 byl vycvičen k rozpoznávání a pochopení textu, obrázků, zvuku a dalších druhů informací najednou, takže lépe porozumí různorodým typům obsahů a dokáže odpovídat na složitější otázky. Díky tomu je obzvláště zdatný při vysvětlování úvah v komplexních předmětech, jako je matematika a fyzika.

Gemini – Otázky a odpovědi

Co je to Gemini?

Gemini vám přímo zpřístupňuje umělou inteligenci od Googlu. Usnadňuje psaní, plánování, studium a to není zdaleka všechno.

Jak Gemini funguje

Když Gemini zadáte pokyn, odpoví vám na základě informací, které již zná, případně je získá z jiných zdrojů, například z jiných služeb Google.
Technická odpověď

Gemini využívá velké jazykové modely
  • Jazykový model se učí „čtením“ biliónů slov. To mu umožňuje rozpoznávat vzorce, jimiž je jazyk tvořen, a na základě toho pak dává dohromady odpovědi na vaše otázky ve vzorcích běžného jazyka
  • Neustále se učí, takže se učí i z vašich podnětů, reakcí a zpětné vazby.
  • Nebude neomylný
Jak se dá Gemini využít

Příklady pokynů, které si můžete zkusit:

  • „Vysvětli pohyb projektilu na příkladech z běžného života“
  • „Co bylo první: vejce, nebo slepice?“
  • „Pomoz mi vymyslet název pro moji povídku“
Gemini není člověk

Nemá vlastní myšlenky ani pocity, ale člověka vám může připomínat. Nezapomínejte:

  • Důležité lidi ve vašem životě, například rodinu, přátele, učitele nebo lékaře, vám Gemini nedokáže nahradit.
  • Gemini za vás nemůže dělat vaši práci
  • Gemini za vás nemůže dělat důležitá rozhodnutí, která před vás život postaví
Proč nemusí Gemini všechno pochopit správně?

Generativní umělá inteligence přináší neskutečně zajímavé možnosti, ale pořád je ještě v plenkách. Gemini bude dělat chyby. I když se Gemini den za dnem zlepšuje, může uvádět nepřesné informace, nebo se dokonce vyjadřovat nevhodně.
Informace zprostředkované Gemini si vždycky zkontrolujte

Gemini disponuje nástroji, které vám umožní identifikovat tvrzení, která jsou potenciálně nepřesná. Jednu z cest, jak odpovědi Gemini ověřit, představuje tlačítko Google. Ve Vyhledávání Google se tím vyhledá obsah, který vám pomůže informace získané z Gemini vyhodnotit a podrobit dalšímu zkoumání.
Kontrolní funkce Gemini může dělat chyby

Může se například ukázat, že Vyhledávání Google najde obsah, který tvrdí podobné věci jako Gemini. Příslušný obsah si nicméně může s Gemini ve skutečnosti protiřečit. Chybný může být dokonce i obsah webu. Obsah označený kontrolní funkcí byste si měli přečíst, ověřit ho a pečlivě ho vyhodnotit. Totéž proveďte i s příslušným kontextem.

Google spoléhá na to, že lidé budou k odpovědím, které se nebudou zdát správné, poskytovat zpětnou vazbu. Proto Gemini obsahuje funkce pro shromažďování zpětné vazby.

  • Označujte správné odpovědi
  • Označujte i ty špatné
  • V případě potřeby použijte tlačítko Nahlásit právní problém
Dávejte pozor, jak Gemini používáte

Máte příležitost formovat Gemini pro ostatní. Gemini bude na základě vašich společných konverzací zlepšovat budoucí odpovědi pro všechny uživatele. Nezadávejte proto nic, co by neměl vidět lidský hodnotitel ani nic, co by podle vás neměl Google používat.

Jak a kdy Gemini ve svých odpovědích cituje zdroje?

Gemini, stejně jako některé jiné samostatné služby založené na velkých jazykových modelech, slouží k vytváření originálního obsahu, nikoli ke zdlouhavému opakování již existujícího obsahu. Naše systémy navrhujeme s ohledem na omezení pravděpodobnosti, že to nastane, a dál tyto systémy zdokonalujeme. Když Gemini přece jenom odcituje dlouhý text z nějakého webu, uvede ho jako zdroj. U odpovědí s adresami URL nebo miniaturami obrázků Gemini umožňuje uživatelům snadno zobrazit zdroj jednotlivých obrázků a někdy na ně kliknutím i přímo přejít. Pokud Gemini vygeneruje odpověď pomocí obsahu z rozšíření, jako je Google Workspace, uvede odkaz na použité zdroje (například vaše e-maily).

Někdy se může stejný obsah nacházet na několika webech. V takovém případě se Gemini bude snažit odkazovat na oblíbený zdroj. V případě citací do repozitářů kódu může citace odkazovat i na příslušnou licenci open source.

Ze zpětné vazby od zúčastněných stran, jako jste vy, vydavatelé, autoři a další, se budeme nadále učit a budeme na jejím základě prostředí vylepšovat a zdokonalovat.

Může Gemini pomoct s programováním?

Ano, Gemini vám může pomoct s programováním a tématy o programování, ale za použití kódu nebo vysvětlení zdrojového kódu jste zodpovědní vy. Doporučujeme vám proto pečlivě zkontrolovat a otestovat, zda v kódu nejsou chyby nebo bezpečnostní rizika. Na kód se také může vztahovat licence open source a služba Gemini vám poskytne související informace.

Kolik jazyků Gemini podporuje?

Služba Gemini je dostupná ve víc než 40 jazycích, mezi které patří angličtina, japonština, korejština, arabština, bengálština, bulharština, čeština, čínština (zjednodušená/tradiční), dánština, estonština, finština, francouzština, gudžarátština, hebrejština, hindština, chorvatština, indonéština, italština, kannadština, litevština, lotyština, maďarština, malajálamština, maráthština, němčina, nizozemština, norština, perština, polština, portugalština, rumunština, ruština, řečtina, slovenština, slovinština, srbština, svahilština, španělština, švédština, tamilština, telugština, thajština, turečtina, ukrajinština, urdština a vietnamština. Gemini postupně učíme reagovat i v dalších jazycích.

Služba Gemini Advanced je ve verzi Ultra 1.0 dostupná a optimalizovaná pouze pro angličtinu, ale dokáže reagovat i v ostatních jazycích, ve kterých je Gemini k dispozici.

Mobilní aplikaci Gemini postupně vydáváme. Dostupná bude na vybraných místech, ve vybraných zařízeních a jazycích

AN
Zdroje a obrázky: blog Google; Google blog CZ; Gemini


Uveřejněno

v

, ,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..