Apple Business Architecture (Ilustrační foto)

EK dá firmě Apple pokutu kolem 500 milionů eur kvůli streamování hudby

Evropská komise (EK) vyměří americké technologické společnosti Apple pokutu kolem 500 milionů eur (téměř 13 miliard Kč) za porušování antimonopolních pravidel Evropské unie v souvislosti se streamováním hudby. Informoval o tom britský list Financial Times (FT), který se odvolává na zdroje obeznámené s vyšetřováním. Podle listu se předpokládá, že EK firmě Apple pokutu oznámí začátkem příštího měsíce.

Komise už delší dobu vyšetřuje, zda Apple nezvýhodňuje svou vlastní streamovací službu Apple Music na úkor konkurentů. Vyšetřování odstartovala stížnost, kterou v roce 2019 podala na Apple švédská streamovací služba Spotify.

Komise podle zdrojů oznámí, že praktiky Applu jsou nezákonné a v rozporu s pravidly EU na ochranu hospodářské soutěže. Obviní firmu ze zneužívání silné pozice na trhu a z potlačování konkurence, píše britský list.

Evropská komise doposud firmě Apple žádnou pokutu za porušování hospodářské soutěže nevyměřila. Americký konkurent Google dostal od EK v uplynulých letech už tři antimonopolní pokuty v celkové výši přes osm miliard eur.

Lednové změny u Applu

Společnost Apple v lednu oznámila změny u svého operačního systému iOS, obchodu s aplikacemi App Store a také u internetového prohlížeče Safari ve snaze rozptýlit obavy EK ohledně porušování hospodářské soutěže. Firma Spotify tehdy nicméně ústupky Applu označila za „naprostou frašku“.

Společnost Apple se k blížícímu se rozhodnutí EK v kauze kolem streamování hudby odmítla vyjádřit. Poukázala nicméně na své starší prohlášení, ve kterém označila stížnost společnosti Spotify za neopodstatněnou.

„App Store pomohl Spotify stát se nejrozšířenější streamovací službou v Evropě a my doufáme, že Evropská komise přestane řešit stížnost, která nemá žádné opodstatnění,“ cituje Financial Times ze zhruba rok starého prohlášení Applu.

AN
Zdroje a obrázky: FT; Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..