Měsíc - Luna

Modul Odysseus od Intuitive Machines přistál na Měsíci, leží ale na boku

Modul Odysseus od americké firmy Intuitive Machines přistál na Měsíci a k Zemi začal zhruba dvě hodiny po dosednutí vysílat data. Spojené státy se tak po více než půl století vrátily na lunární povrch. Odysseus se zároveň stal prvním soukromým kosmickým plavidlem v dějinách, kterému se podařilo dosednout na povrch Měsíce. V současné době je ale modul převrácený na bok.

„Bezpochyby můžeme potvrdit, že je naše vybavení na Měsíci,“ uvedl krátce po plánovaném čase přistání modulu šéf mise IM-1 Tim Crain. „Odysseus má nový domov,“ dodal v živém vysílání z řídicího střediska v Houstonu.

Šestinohý robotický přistávací modul, který mimo jiné nese vědecký náklad amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), dosáhl podle Intuitive Machines povrchu v 0:23 SEČ, přičemž první – ač slabé – spojení se podařilo navázat zhruba po 15 minutách, během kterých v řídicím středisku vládlo napjaté ticho, přerušované jen občasnými pokyny či aktualizacemi.

Odysseus leží na boku

„Po vyřešení problémů s komunikací operátoři potvrdili, že Odysseus je ve vzpřímené poloze a začal posílat data. Nyní pracujeme na odeslání prvních obrázků z lunárního povrchu,“ uvedla nejprve firma Intuitive Machines. Později ale sdělila, že její modul leží na boku. Zřejmě při závěrečném sestupu se totiž jedna z jeho šesti nohou „zachytila o povrch“ a Odysseus se převrátil.

Dobíjení solárními panely ale funguje a zařízení má plné baterie. Navíc se mu podle firmy podařilo přistát poblíž nebo přímo na zamýšleném místě, které je asi 300 kilometrů od jižního pólu Měsíce v oblasti kráteru Malapert A.

125 koulí se jmény osobností historie lidstva

Kromě vědeckého vybavení na modulu Odysseus k Měsíci odletěla průsvitná bedýnka s vyskládanými 125 koulemi stříbrné barvy, každá o průměru jednoho palce (2,54 centimetru). Na každé kouli je vyryté jméno některé z velkých osobností historie lidstva od antiky až po současnost, je tam například spisovatel a novinář Gabriel García Márquez, umělec a vynálezce Leonardo da Vinci, filozof Aristoteles nebo výtvarník Andy Warhol a spisovatelka Virginia Woolfová. Jde o umělecké dílo Američana Jeffa Koonse nazvané Moon Phases (Fáze Měsíce). Svojí barevností útvary představují 62 fází Měsíce od novu přes úplněk až po další nov tak, jak jsou viditelné z povrchu Země.

Intuitive Machines je první soukromý projekt, který dobyl Měsíc

IM-1 se stala první soukromou misí, která na přirozené zemské družici přistála. O toto prvenství se loni pokusila japonská firma ispace s modulem Hakuto-R. Ten dosáhl oběžné dráhy Měsíce, měkce dosednout na měsíční povrch se mu však nepodařilo. Domácího konkurenta měla společnost Intuitive Machines v americké firmě Astrobotic Technology, která v lednu k Měsíci vyslala lunární modul Peregrine. Několik hodin po startu ale společnost informovala o kritickém úniku paliva, kvůli kterému musela od přistání na Měsíci upustit. Peregrine se nakonec vrátil k Zemi a shořel v její atmosféře.

AN
Zdroje a obrázky: Síť X (1); Síť X (2); agentury; Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..