Internet - WWW

Češi loni používali internet více než je průměr v EU

Češi loni používali internet více než je průměr v Evropské unii. V loňském roce používalo internet 92 % Čechů ve věku 16 až 74 let, což je o půl procentního bodu více než je průměr EU. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vyššího průměru podle statistiků oproti celoevropskému srovnání dosáhli Češi také v míře osvojení základních i pokročilých digitálních dovedností.

V roce 2023 používali internet podle dat ČSÚ až na výjimky všichni mladí lidé, on-line bylo 99 % Čechů ve věku do 55 let. Ve věkové kategorii 55 až 74 let byl podíl nižší, a to 78 %. Vysokých výsledků dosahovali Češi také v úrovni osvojení digitálních dovedností.

Zatímco v celé EU mělo loni základní úroveň digitálních dovedností 56 % osob ve věku 16 až 74 let, v Česku dosáhlo v roce 2023 alespoň základní úrovně 69 % osob. Evropská komise si klade za cíl dosáhnout do roku 2030 osmdesátiprocentní úrovně digitálních dovedností u obyvatel EU. Jediné země, které tento cíl zatím splňují, jsou Nizozemsko s 83 % a Finsko, které je na tom o procentní bod hůře. Nejnižší úrovně dosáhlo Rumunsko, kde mělo loni alespoň základní úroveň digitálních dovedností pouze 28 % obyvatel.

Pokročilé digitální dovednosti

Nad průměrem EU se Češi nacházeli i v případě pokročilých digitálních dovedností. Ten za rok 2023 dosahoval 27 %, u obyvatel ČR pak 35 %. Programování jako jedné z nejnáročnějších pokročilých digitálních dovedností se věnovalo 6,6 % Čechů ve věku 16 až 74 let, což byl stejný podíl jako v celé EU. Nejvyšší pokročilé dovednosti mají lidé v Nizozemsku a Finsku, naopak nejmenších hodnot dosáhlo s osmi procenty Bulharsko a s devíti procenty Rumunsko.

Digitální dovednosti se měří na základě několika ukazatelů, patří mezi ně například hledání a třídění informací, on-line komunikace, tvorba digitálního obsahu nebo bezpečného chování na internetu.

AN
Zdroje a obrázky: ČSÚ; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..