Trendy vyhledávání v Česku 2023

Trendy vyhledávání v Česku 2023 aneb co Češi hledali na internetu

Co Češi nejvíce hledali v lonském roce na Internetu? Podíváme se na trendy ve vyhledávání v Česku za rok 2023 ve statisikách nejpoužívanějšího vyhledávače Google. Dá se říci, že Češi v loňském roce nejvíce vyhledávali informace o prezidentských volbách, válce v Izraeli a Gaze, požáru na Rhodosu nebo o StarDance či o otevření pobočky řetězce s rychlým občerstvením Popeyes v Praze. Ukážeme si ale vše podrobněji a dle jednotlivých kategorií.

Vyhledávače v Česku

Obrat „Co Češi hledali na internetu“ s použitím dat Googlu si můžeme směle dovolit, protože dle statistik StatCounter za odobí leden až prosinec 2023 využívali naši občané k vyhledávání Google ve více než 81 procentech. Vyhledávač od Seznamu zaujímal pouhých 13,42 % a Bing něco málo přes tři a půl procenta.

Vyhledávače Česká republika (období Leden - Prosinec 2023)
Vyhledávače Česká republika (období Leden – Prosinec 2023) – Zdroj: StatCounter

Trendy vyhledávání v Česku 2023

Tuzemské osobnosti a celosvětové události

Nejhledanějšími tuzemskými osobnostmi byly v roce 2023 prezident Petr Pavel, předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš či Kazma. Z událostí Češi nejvíce hledali informace o prezidentských volbách a válce v Izraeli a Gaze.

Tendy Google - Tuzemské osobnosti
Trendy Google - Události

České filmy a pořady a Smutná loučení

Mezi českými filmy a pořady, které si Češi na internetu vyhledávali, dominovala taneční soutěž StarDance. Smutným loučením dominoval Matthew Perry.

Trendy Google - České filmy a pořady
Trendy Google - Smutná loučení

„Proč“ a „Jak“

Někteří lidé volí při hledání nějakou nejstručnější vyhledávací frázi nebo výraz, jiní se jednoduše vyhledávače ptají „Proč“ či „Jak“. A právě z takto začínajících dotazů chtěli lidé vědět Jak volit či Jak podat daňové přiznání přes datovou schránku. U dotazů „Proč“ se uživatelé zajímali o důvody nespaní na levém boku nebo války v Izraeli a Gaze.

Trendy Google - dotaz "Jak"
Trendy Google - dotaz "Proč"

AN
Zdroje a obrázky: StatCounter; Google; remix Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..