Bitcoin leader kryptoměn

Bitcoin překonal hranici 72.000 USD, blíží se halving

Bitcoin překonal hranici 72.000 dolarů (téměř 1,7 milionu Kč), blíží se přitom jeho půlení , takzvaný halving, které nastane v druhé polovině dubna. Počet denně vygenerovaných virtuálních mincí se sníží na polovinu a klesne i odměna pro těžaře Bitcoinu. V minulosti se cena Bitcoinu po halvingu zvyšovala.

Kolem 15:20 SELČ si Bitcoin podle specializovaného serveru CoinDesk za uplynulých 24 hodin připisoval 3,8 % a pohyboval se kolem 72.050 dolarů. V průběhu seance kryptoměna vystoupala až na 72.694,98 dolaru.

V polovině března se Bitcoin vyšplhal až na nové rekordní maximum v blízkosti 73.800 dolarů. Následně však výrazně oslabil a sestoupil až na zhruba 60.800 dolarů.

Od počátku roku si největší a nejznámější kryptoměna připsala přes 70 %. K růstu podle analytiků mimo jiné přispívá zájem o nově schválené bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF). Svou roli ale hrají i vyhlídky, že centrální banky velkých zemí začnou brzy snižovat úrokové sazby. V březnu nečekaně snížila svou základní úrokovou sazbu švýcarská centrální banka.

Počet digitálních bitcoinových mincí byl předem omezen na 21 milionů. Do oběhu se dostávají postupně a každé čtyři roky – při halvingu – se snižuje na polovinu počet denně vygenerovaných virtuálních mincí. Půlení Bitcoinu většinou vyvolá jeho prudké posílení. Dosud bylo vygenerováno přes 19 milionů Bitcoinů.

AN
Zdroje a obrázky: CoinDesk; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..