3D modely kostí vyrobených v nové laboratoři pro 3D tisk

3D tisk pomůže lékařům v Ústí n. L. s předoperačním plánováním

3D tisk lékařům v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, která spadá pod společnost Krajská zdravotní (KZ), pomůže s předoperačním plánováním. V nové laboratoři si mohou před složitějšími zákroky převést CT (vyšetřovací metoda, která využívá rentgenových paprsků) snímky kostí či kloubů do trojrozměrné podoby. Jednotlivé případy pacientů si tak mohou lékaři „osahat“ a na zákroky se lépe připravit. Přednosta ortopedické kliniky Tomáš Novotný řekl, že díky lepší přípravě budou pacienti operováni rychleji, šetrněji, bezpečněji a s minimem krevních ztrát.

„My si uděláme u pacienta CT třeba pánve. Když jde pacient na sál, nemáme v ruce jen rentgen nebo obrázek, ale vytiskneme si celou situaci, kterou jdeme operovat,“ popsal přínos nového postupu pro operatéry Novotný. Upozornil na to, že ačkoliv je cílem zařadit 3D tisk modelů do rutiny operatérů, většinu operací mohou nadále provádět standardním způsobem. Moderní technika je určená zejména pacientům, kteří mají různé anomálie a nevyhovoval by jim standardní implantát. Doplnil, že při takovém zjištění je možné pacientům nechat vytisknout titanové individuální implantáty. Modely se tisknou několik hodin, lékaři je využijí u plánovaných zákroků.

Mezioborová laboratoř pro 3D tisk

Laboratoř se nachází v budově Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v areálu ústecké nemocnice. Do kontaktu s vytištěnými plastovými modely kostí, kloubů a dalších částí těla budou přicházet zejména studenti. „Stejné anatomické modely, které používáme pro předoperační plánování, můžeme tisknout i pro výuku. Na této škole studují stovky studentů a všichni mají předmět anatomie a mohou používat tyto vytištěné modely,“ řekl lékař k využití výtisků při výuce.

Mezioborová laboratoř pro 3D tisk zahájila provoz workshopem pro lékaře z celé ČR. Učili se, jak dostat snímek z CT do tisku. „My se učíme přenést data z CT, to jsou ty řezy, které si vyfotíme, do souboru, který můžeme vytisknout na té tiskárně,“ řekl Novotný. V ČR podle něj neexistuje legislativa, která by provoz laboratoře zaplatila. „My jsme si na to udělali vědecký projekt a z něho to financujeme,“ uvedl lékař. Dodal, že náklady spojené se zřízením laboratoře jsou okolo půl milionu korun.

AN
Zdroje a obrázky: KZCR


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..