Apple Business Architecture (Ilustrační foto)

Apple vyvíjí vlastní umělou inteligenci (AI), zaměstnancům zakázal používat ChatGPT

Americká technologická společnost Apple vyvíjí vlastní technologii umělé inteligence (AI). Svým zaměstnancům Apple omezuje užívání chatovacího robota s umělou inteligencí (AI) ChatGPT od OpenAI. Píše o tom deník The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na dokumenty a zdroje. Twitter pak obviňuje firmu Microsoft, že zneužívá dohodu o poskytování dat z této sociální sítě, což uvedla s odkazem na dopis právníka Alexe Spira šéfovi Microsoftu agentura Reuters. Majitelé iPhonů mohou nyní nově používat oficiální aplikaci ChatGPT, která dorazila do App Storu.

Společnost Apple znepokojují úniky důvěrných dat od zaměstnanců, kteří používají programy umělé inteligence (AI). Svým zaměstnancům doporučil, aby nepoužívali GitHub Copilot vlastněný Microsoftem, který bývá používán k automatizaci psaní softwarového kódu, uvádí list.

Tvůrce ChatGPT, společnost OpenAI, minulý měsíc uvedla, že zavedla „režim inkognito“, který neukládá historii konverzace uživatelů ani ji nepoužívá k vylepšení své umělé inteligence. OpenAI také ve čtvrtek dala ve Spojených státech ChatGPT k dispozici jako bezplatnou aplikaci pro telefony iPhone. Stále více se zkoumá, jak ChatGPT a další programy, které inspiroval, spravují stovky milionů dat uživatelů. Ta se běžně používají ke zlepšení nebo „trénování“ AI.

Twitter obviňuje Microsoft

Právník majitele Twitteru Elona Muska v dopise, o kterém jako první informoval list The New York Times, uvedl, že Microsoft použil více dat z Twitteru, než podle smlouvy měl a bez povolení sdílel data s vládními úřady. Nedávný přezkum činnosti technologického giganta podle dopisu naznačuje, že mohlo dojít k porušení „několika ustanovení dohody po delší dobu“.

Majitel Twitteru Elon Musk je s Microsoftem kvůli jeho platformě umělé inteligence v rozepři. Musk v dubnu uvedl, že spustí platformu AI, kterou nazývá „TruthGPT“ (pravdivý GPT), aby se odlišil od umělé inteligence, kterou nabízí Microsoft a Google. Společnost OpenAI podporovanou Microsoftem šéf Twitteru kritizoval za „trénování umělé inteligence ve lhaní“. Řekl, že OpenAI se nyní stala „uzavřeným zdrojem“, „ziskovou“ organizací, která je „úzce spřízněná s Microsoftem“.

Oficiální ChatGPT na iPhonech

Uživatelé smartphonů iPhon od firmy Apple mohou nyní nově využívat umělou inteligenci (AI), jelikož na chytré telefony s logem nakousnutého jablka dorazila oficiální aplikace. Ano nepřinesla ji sama společnost Apple, ale americký start-up OpenAI. Prozatím zpřístupnil novou aplikaci ChatGPT v USA, další trhy ale budou následovat.

V App Storu byly sice nabízeny různé aplikace slibující přístup k ChatGPT už dříve, šlo však o neoficiální programy. Oficiální aplikace byla vydána až nyní. Stahnout si jí můžete ZDE

Apple App Store - Oficiální aplikace umělé inteligence (AI) ChatGPT od OpenAI
App Store – Oficiální aplikace ChatGPT od OpenAI

Podobně jako webová verze nabízí také aplikace ChatGPT možnost vytvářet eseje, básně, formální dopisy a přesvědčivě odpovídat v rámci konverzací, jako by to dělali lidé. Agentura Reuters nicméně zdůraznila, že novinka má navíc i schopnost hlasového zadávání dotazů a pokynů, která u webové verze chybí. Na další trhy bude aplikace distribuována postupně. „Začali jsme se zaváděním ChatGPT na iPhonech v USA. V příštích týdnech budeme expandovat do dalších zemí,“ uvedli zástupci společnosti.

ChatGPT se chystá i pro Android

OpenAI slibuje, že v dohledné době bude vydána též oficiální mobilní aplikace ChatGPT pro zařízení s operačním systémem Android.

AN
Zdroje a obrázky: wsj; reuters; nytimes; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „Apple vyvíjí vlastní umělou inteligenci (AI), zaměstnancům zakázal používat ChatGPT“

  1. […] Apple vyvíjí vlastní umělou inteligenci (AI), zaměstnancům zakázal používat ChatGPT […]

  2. […] Apple vyvíjí vlastní umělou inteligenci (AI), zaměstnancům zakázal používat ChatGPT […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..