Strakovka na TikToku - Blatný

Strakovka na TikToku. Influencerům za kampaň zaplatila vláda půl milionu.

Úřad vlády utratil 500 000 Kč za propagaci na TikToku, resp. Instagramu, YouTube a dalších sociálních sítích. Dle ředitele odboru komunikace úřadu Vladimíra Vořechovského chtěla vláda podpořit inciativu mladých influencerů (Jakub Gulab a Anna Šulcová), kteří vytvořili kampaň proti dezinformacím.

„Nápad těch úspěšných mladých lidí, kteří mi řekli, že o pandemii informují na svých sítích už dlouho, a teď mají chuť udělat ve spolupráci s Úřadem vlády kampaň a to dokonce zadarmo, se mi samozřejmě líbil. Je skvělé, že to s mými kolegy dotáhli do konce. Moc jim děkuju, že v téhle době takto pomáhají veřejnosti s osvětou,“ říká premiér Andrej Babiš.

Strakovka na TikToku
Strakovka na TikToku. Zdroj: vlada.cz

„Ten nápad nás nadchnul. Během chvíle jsme se dohodli a začali spolupracovat. Jako Úřad vlády jsme Aničce a Jakubovi poskytli prostory k natáčení a propojili je s vědci a vybranými odborníky. S těmi pak ve velice krátkém čase natočili a zprodukovali svá videa,“ doplňuje ředitel tiskového odboru ÚV Vladimír Vořechovský.

Úřad vlády uvádí, že oba influenceři připravili kampaň zcela zdarma. Každopádně na propagaci na zmiňovaných sociálních sítích posktytla vláda půl milionu korun bez DPH. Zvláštní je též to, že firma Medialer s.r.o., která patří jednomu z oněch influencerů, tedy Jakubovi Gulabovi, byla založena teprve před necelými dvěma měsíci s vkladem 1000 Kč. Za Úřad vlády je pod smlouvu podepsán Vladimír Vořechovský, který společně s Markem Prchalem patří do úzkému týmu Andreje Babiše.

Názor na celou záležitost sdělil na Twitteru další influencer, který si říká Kovy, vlastním jménem Karel Kovář.

Kovy @kovy_gameballcz
·
Pardon, já se 8 let snažím k podobným věcem nevyjadřovat, ale 500 tisíc na Tiktok z veřejných peněz na kampaň pro vládu s agenturou (=pochybný tiktoker s litrem vkladu) je fakt mimo. V téhle době, kdy se stát zadlužuje na desetiletí. Úžasný. Až budu příště platit daně, juchnu si.

Na YouTube je ke shlédnutí video, které uveřejnila Anna Šulcová s názvem VYTVOŘILI JSME KAMPAŇ PRO OČKOVÁNÍ NA COVID-19! Velmi rychle se nashromáždilo více než 2,5 tis. komentářů, v drtivé většině velmi kritických.

https://youtu.be/A5QIILgaa00
Koukejte na ten lustr.
https://www.tiktok.com/@strakovka/video/6922829037660392710?referer_url=https%3A%2F%2Fwww.cnews.cz%2Fvlada-cr-utratila-pul-milionu-za-propagaci-na-tiktoku-pomoci-mladych-influenceru-pujde-o-kampan-k-ockovani%2F&referer_video_id=6922829037660392710&is_copy_url=0&is_from_webapp=v2&sender_device=pc&sender_web_id=6923127536557917701#/@strakovka/video/6922829037660392710
Strakovka na TikToku. Úvodní krátké video.

Zda-li je úplně vhodné, aby vláda kupovala za půl milionu prostor na sociálních sítích, a to právě v této krizové době, a k tomu tak rychle, když jiní jako živnostníci čekají na podproru či zdravotníci dodnes nemají slibované odměny za podzim, to si již posuďte sami.

Na tiskovou zprávu Vlády z dnešních ranních hodin se můžete podívat ZDE.

AN
Zdroj: Úřad vlády; Twitter

AKTUALIZACE (30. ledna 0:40)

Influenceři peníze na reklamní prostor nevyužijí.

V pátek se okamžitě zvedla široká vlna kritiky na adresu jak vlády, tak dua influencerů, od běžných občanů až po média. Kritika byla tak silná, že vedla ku stažení některých, pravděpodobně nesmluvních, videí z veřejného prostoru, jak vidíte sami v článku, byly přepnuty do módu „soukromé“. Následně došlo ze strany influencerů k prohlášení, že půl milionu korun určených pro nákup reklamního prostoru nevyužijí.

Anna Šulcová na stránkách Mediáře uvadí „Úřad vlády chtěl tento projekt rozšířit i mezi co nejširší veřejnost, mimo naše sledovatele, a jednotlivé videospoty napříč sociálními sítemi sponzorovat. I s touto částkou jsme byli připravdni pomoci a výsledky kampaně transparentně a veřejně sdílet. Moc mě mrzí, jak se k tomu lidé postavili, a tak to nyní po negativních ohlasech odmítneme a peníze na nákup reklamního prostoru nebudou využity,“ a ještě dodává „Videa, která jsme připravili, budeme my i státní správa dál na všech našich profilech sdílet, jak bylo v úmyslu.“

https://www.tiktok.com/@strakovka/video/6923130180617768197?sender_device=pc&sender_web_id=6923127536557917701&is_from_webapp=v2&is_copy_url=0


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..