Ilustrační obrázek - Soudcovské kladívko

Dvě sdružení žalují Ministerstvo obrany ohledně blokování webů

Dvě sdružení, a to jmenovitě Otevřená společnost a Institute H21, společně žalují Ministerstvo obrany za nezákonný postup při zásahu proti dezinformačním webům. V únoru tohoto roku sdružení CZ.NIC na základě žádosti Národního centra kybernetických operací (NCKO) ukončilo provoz několika z nich. Experti z uvedených organizací chápou účel tohoto kroku, ale jeho konkrétní provedení podle nich porušuje garance svobody projevu a právního státu. Cílem žaloby je do budoucna vyjasnit ústavní limity zákroků proti dezinformacím a motivovat stát k systémovějšímu přístupu.

V únoru, krátce po invazi Ruska na Ukrajinu, zablokovali mobilní operátoři a sdružení CZ.NIC přístup k proruským dezinformačním webům. Ačkoliv byl tento krok nejdříve prezentován jako iniciativa soukromých subjektů, z dopisu, který byl 5. dubna zveřejněn na serveru iRozhlas, vyplynulo, že se jednalo o oficiální pokyn Národního centra kybernetických operací (NCKO) při Vojenském zpravodajství Ministerstva obrany. 

Použité prostředky porušily principy právního státu

Otevřená společnost a Institute H21 chápou, proč stát jednal v dané situaci tímto způsobem, ale použité prostředky porušily principy právního státu, svobody projevu, práva přijímat informace, svobody myšlení a vědeckého bádání. Přitom ani nebyly dlouhodobě účinné a mohou na druhé straně způsobit stejné nebo vyšší škody v ohrožení demokracie. Z toho důvodu se obě organizace rozhodly podat společnou žalobu na Ministerstvo obrany. Nejde však o útok na ministerstvo nebo na NCKO, ale o způsob, jak do řešení nepřijatelného zásahu do občanských práv zapojit vedle výkonné moci také moc soudní.

Za problematickou označují formulaci v dopise NCKO, která požaduje po CZ.NIC znepřístupnění označených webových stránek, avšak činí tak bez právního základu. Další šedou zónou je vytvoření falešného dojmu, že cenzorský zásah provádí soukromé subjekty, nikoli stát. “Žaloba v žádném případě nevyjadřuje  sympatie zablokovaným webům, nepopírá jejich dezinformační funkce ani neschvaluje jejich otevřenou podporu válečné agrese Ruska. Principy demokratického právního státu však nelze vyměnit za zdání vyššího dobra. Naopak právě to by byla prohra, proto je v těchto chvílích potřeba trvat na jejich vynucení,“ říká Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti.

Žaloba jako strategická litigace

„Z našeho pohledu je žaloba takzvanou strategickou litigací, jejíž primární cíl není stát ‘potrestat’ za předchozí zásah, ale vyjasnit hranice svobody slova do budoucna. To pomůže občanům i médiím lépe znát svá práva a státu možnosti zásahů proti dezinformacím,“ vyjasňuje Jan Hořeňovský z Institutu H21 podstatu žaloby. Text žaloby i průběh jejího projednávání může pomoci nastavit Ministerstvem vnitra připravovaný anti-dezinformační zákon tak, aby nehledě na to, kdo bude zrovna u moci, nebyl využíván k potlačování názorové rozmanitosti.

Otevřená společnost

Definuje se jako nadšený tým odborníků, kteří věří tomu, že dobře spravovaný stát může zajistit spokojený a plnohodnotný život všem svým obyvatelům. Tolerance a rozmanitost jsou pro ně hodnoty, nikoli vyprázdněné pojmy.

V minulosti si vybudovali expertízu v řadě oblastí – nastartovali činnost programů, které úspěšně vyrostly do samostatných organizací (Step by Step, ProCulture, Slovensko-český ženský fond). Má svůj podíl na vzniku Bílé knihy – Národního programu vzdělávání, metodiky genderových auditů, prosazení Infozákona (106/1999 Sb), zveřejnění platů státních činitelů etc.

Marta Smolíková - Ředitelka Otevřené společnosti
Marta Smolíková – Ředitelka Otevřené společnosti
Lidé z Otevřené společnosti

Marta Smolíková – Ředitelka Otevřené společnosti
Oldřich Kužílek – Poradce pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí
Tomáš Pavlas – Manažer programu Prosazování genderové rovnosti

Institute H21

Institute H21 je nezisková organizace založená v roce 2016. Jejím posláním je seznámit veřejnost v České republice i v zahraničí s univerzálním hlasovacím systémem D21 – Janečkovy metody. Algoritmus metody založené na principu více hlasů, které má volič k dispozici, vymyslel vizionář a sociální reformátor Karel Janeček v roce 2012. V mezinárodním týmu najdete matematika, politology, sociology, psychology, výzkumníky, datové analytiky, softwarové developery i odborníky na komunikaci a marketing.

Karel Janeček Zakladatel Institute H21 a vizionář
Karel Janeček Zakladatel Institute H21 a vizionář
Lidé z Institute H21

Karel Janeček – Zakladatel a vizionář
Adam Růžička – Ředitel
Jan Oreský – Researcher

AN
Zdroje a obrázky: otevřená společnost; institute h21; pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..