Activision Blizzard Microsoft

FTC chce zablokovat akvizici Activision Blizzard firmou Microsoft

Americká Federální obchodní komise (FTC) podala žalobu, s jejíž pomocí se snaží zablokovat převzetí společnosti Activision Blizzard firmou Microsoft. Americký úřad o tom informoval ve své tiskové zprávě. Transakce by dle jeho mínění mohla poškodit hospodářskou soutěž. Hloubkové vyšetřování fúze, která má být největším převzetím v herním odvětví, před měsícem zahájila ze stejného důvodu i Evropská komise. Microsoft se hodlá proti kroku FTC bránit u soudu.

Ve stížnosti vydané FTC poukázala na záznamy společnosti Microsoft o získávání a používání hodnotného herního obsahu k potlačení konkurence ostatních herních konzolí, včetně akvizice ZeniMax, mateřské společnosti Bethesda Softworks. Microsoft se rozhodl vyrobit několik titulů Bethesdy, včetně exkluzivit Starfield a Redfall, a to navzdory ujištění, které dal evropským antimonopolním úřadům, že nemá žádnou motivaci zadržovat hry z konkurenčních konzolí.

„Microsoft již ukázal, že může a bude odepírat obsah svým herním rivalům,“ řekla Holly Vedova, ředitelka Úřadu pro hospodářskou soutěž FTC. „Dnes se snažíme zabránit Microsoftu získat kontrolu nad předním nezávislým herním studiem a využít ji k poškození konkurence na mnoha dynamických a rychle rostoucích herních trzích.“

Akvizice za 68,7 miliardy dolarů

Microsoft v lednu oznámil, že koupí za 68,7 miliardy dolarů (necelých 1,6 bilionu Kč) vývojáře her a vydavatele interaktivního zábavního obsahu Activision Blizzard. Tato firma stojí například za hrami Call of Duty či Candy Crush. Akvizice má urychlit růst herní divize Microsoftu. Po dokončení transakce by Microsoft byl třetí největší herní firmou na světě podle výše tržeb za společnostmi Tencent a Sony. Právě Sony transakce silně kritizuje.

Prezident Microsoftu Brad Smith uvedl, že společnost se bude proti kroku FTC, kterým se snaží zablokovat akvizici Activision Blizzard firmou Microsoft, bránit u soudu. Microsoft je známý zejména díky operačnímu systému Windows a herním konzolím Xbox.

AN
Zdroje a obrázky: ftc; agentury; escp


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „FTC chce zablokovat akvizici Activision Blizzard firmou Microsoft“

  1. […] FTC chce zablokovat akvizici Activision Blizzard firmou Microsoft […]

  2. […] FTC chce zablokovat akvizici Activision Blizzard firmou Microsoft […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..