Chaty 2020

Klasické Chaty a Fóra v roce 2020.

Jaký byl rok 2020 pro klasické chaty a obecná diskuzní fóra? Řekněme si ti naprosto upřímně, byl to pouze další propadák. Slovo „katastrofa“ nepoužiji jen proto, že se se skomíráním odumíráním vyprazdňováním a dalším mizením ze scény českého internetu vskutku počítalo.

Dvě úmrtí, dva neslavné konce

Rok 2020 znamenal skon dvou výrazných a významných portálů. Nejprve došlo na jaře na apríla, tedy 1. dubna, k ukončení provozu nejznámějšího a největšího českého obecného diskuzního fóra Diskutníci.

Diskutníci vznikli 17. února roku 2008, na jaře roku 2014 se na tento portál přesunula řada uživatelů z diskuzí z komunitního serveru Lidé.cz, který nasadil naprosto jinou verzi a klasické diskuze již neobsahoval.

Psali jsme: Diskutníci R.I.P.

Ke konci roku zanikl též legendární komunitní portál Lidé.cz, k jeho vypnutí došlo 14. prosince. S původními verzemi Lidéčka už ovšem ukončený portál neměm moc společného, a to od března roku 2014, kdy služba prošla výraznou změnou. Seznam v té době nasadil novou verzi, která byla již hlavně seznamkou, a kterou tedy před pár dny nakonec stejně ukončil.

Počátky starého Lidéčka sahají až do roku 2002, kdy spustil Seznam na webu Lidé.cz novou chatovací službu, která nahradila jeho starý chat známý pod názvem Chata Seznam. V létě 2003 byla nabídka webu rozšířena o možnost tvorby blogů a přibyla také diskuzní fóra a pravidelná fyzická setkávání členů komunity. Počátkem roku 2004 dostaly stránky nový design. V srpnu 2004 se od chatu oddělila samostatná sekce Seznamka a web tehdy uváděl celkem více než 1,2 milionu zaregistrovaných uživatelů.

Stará verze Lidé.cz - chaty a fóra
Staré Lidéčko

Psali jsme: Lidé.cz končí 14. prosince.

Štika ze Slovenska – Pokec.sk

Než přejdeme na ryze české chaty a fóra, tak se můžeme zastavit u našich bratří na Slovensku. Tam si velmi zdatně vede chat a seznamka s názvem Pokec.sk. Tento portál, který má jak webovou verzi, tak aplikaci pro mobilní telefony, všem dokazuje, že stará dobrá klasika, tedy starý dobrý klasický chat může skvěle fungovat i v dnešní moderní době, v době nadvlády sociálních sítí.

Psali jsme: Pokec.sk – Slovenská seznamka a komunitní server kde to žije.

Český propadákov

Ač tento rok zažíváme koronavirovou krizi, a tím i vzestup provozu na internetu, pak se toto netýká nijak českých klasických chatů. Chatovací portály v České republice se soustavně a trvale propadají a vyprázdňují.

XChat

Provozovatel: 42ideas s.r.o.

Společníci 42ideas s.r.o.:
David Dee Nesiba (Prazdroj)
Jan Zálešák (GymJWM)
Petr Flégl
Ondřej Tesárek (známý též jako Bratříček)

Tento legendární chatovací portál nám trvale od jeho převzetí společností 42ideas s.r.o. dokazuje, že „soukromý“ vlastník v podobě „party nadšenců“ může být ještě horší než korporát bez zájmu o službu (Centrum). Takzvaná „slušná“ pokecová část portálu se výrazně vyprázdnila a server drží nad vodou již jen SEX kategorie, které navštěvuje cca. 90 procent všech návštěvníků chatu.

Psali jsme: 4 roky 42ideas na XChatu.

Líbímseti

Provozovatel: Líbímseti.cz, a. s.

Další z legendárních portálů Libimseti.cz přežívá v současné době již jen jakýmsi samospádem a setrvačností. Po deset let je server naprosto bez vývoje a život na něm zajištuje jen hrstka posledních mohykánů.

Psali jsme: Lesk a bída Líbímseti.

Chatujme

Provozovatel: Lukáš Ryšánek (LuRy)

Portál, který dnes patří už jen vývojáři Lukáši Ryšánkovi (zakladatel Petr Jiráček (Dutch) v tomto roce již přestal být provozovatelem) má tak trochu štěstí v neštěstí. Chatujme bylo v těžké krizi a úpadku, pro letošní rok ho ovšem zachránily konce dvou již zmiňovaných portálů, tedy Diskutníků a Lidéčka, kdy se určitá podstatná část uživatelů přesunula právě na LuRyho portál.

Chat.cz

Provozovatel: TOPlist s.r.o.

Jediný společník TOPlist s.r.o.: Pavel Francírek

Moderní chat, který se postupem času propracoval pro mnohé k nepochopitelnému způsobu registrace tzv. „Na pozvánky“ je sice jediným chatem, který v roce 2020 rostl, ovšem i tak jeho celková návštěvnost v řádu nižších desítek žádnou díru do světa neudělá. Navíc se na chatu zdržují převážně ztroskotanci.

SuperPokec

Provozovatel: Jan Bezděk (Grantik)

V současné době zcela jasně nejmenší chatovací portál s pár uživateli převážně důchodového věku.

Diskutujme ONLINE

Po zaniknuvších Diskutnících je portál Diskutujme patrně posledním větším klasickým obecným diskuzním fórem. Diskutujme je ještě více než Diskutníci takovým světem sám pro sebe, neb tzv. z venčí se tam člověk ani nepodívá. Na portál přešla zřejmě většina uživatelů z Diskutníků, krom náboženské sekce, která zamířila na diskuze Chatujme.

Závěr

V letošním roce zanikly dva výrazné portály. České klasické chaty a fóra již pouze živoří naprosto mimo zájem současných uživatelů internetu. Trvalý úpadkový trend nikterak nenasvědčuje tomu, že by se to v příštím roce mělo změnit. Naopak můžeme očekávat v přístím období ukončování provozu dalších serverů.

Anděl Azazel; AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Klasické Chaty a Fóra v roce 2020.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..