Diaspora

Diaspora – Decentralizovaná sociální síť, kterou vlastní uživatelé.

Diaspora je decentralizovaná sociální síť, která je založená na svobodném softwaru Diaspora. Byla spuštěna již v listopadu roku 2010. Tuto síť nevlastní žádný korporát, jakýkoliv subjekt či osoba, v podstatě jí vlastní samotní uživatelé.

Jak to vše funguje?

Na sociální síti Diaspora vlastníte svoje data. Namísto velkých serverů, které obsahují data všech uživatelů a které vlastní velká korporace, pak Diaspora jako decentralizovaná sociální síť se skládá z lokálních malých servrů. Je to váš online svět, který máte v ruce.

Decentralizovaná sociální síť Diaspora
Decentralizovaná sociální síť Diaspora

Diaspora je postavená na třech klíčových filozofiích

Decentralizace

Namísto velkých serverů, které obsahují data všech uživatelů a které vlastní velká korporace, lokální servery (tzv. pody) mohou být provozovány kdekoliv na světě. Můžete si vybrat, na kterém podu se zaregistrujete, třeba i na svém místním – a hladce se spojíte s celosvětovou komunitou.

Diaspora se velmi liší od většiny jiných sítí které používáte. Je zcela decentralizovaná, bez klíčového ‚uzlu‘. Přesto je velmi snadné spojit se a komunikovat s jinými lidmi. Diaspora je skutečná síť, bez ústředního bodu. Všude po světě existují servery (pody), které obsahují data těch uživatelů, kteří se rozhodli se na ně přihlásit. Tyto pody mezi sebou hladce komunikují, takže se můžete přihlásit na jakýkoliv z nich a volně komunikovat se svými kontakty, bez ohledu na to, v které síti se nachází.

Většina sociálních sítí běží přes centralizované servery, ktreré jsou majetkem korporací. Sbírají veškerá soukromá data svých uživatelů. Tyto informace mohou být ztraceny nebo odcizeny (hacknuty) a jako u každého systému s úzkým hrdlem může jakýkoliv problém centrálního serveru způsobit zpomalení nebo nedostupnost. Vlády je mohou také mnohem snadněji odposlouchávat.

Svoboda

Na této sociální síti můžete být kýmkoliv chcete. Na rozdíl od jiných sociálních sítí nemusíte používat svojí pravou identitu. Můžete komunikovat s kýmkoliv chcete a jakým způsobem chcete. Mnoho sociálních sítí trvá na tom, abyste používali svojí skutečnou identitu. Zde si můžete vybrat, kým chcete být a sdílet o sobě co a kolik toho chcete. Záleží jen na vás, jak s jinými budete interagovat.

Nejste ve své interakci nijak omezeni. Můžete sledovat fascinující lidi kteří mají co říci, nebo se podělit o svůj svět se všemi. Můžete sdílet fotky, umělecké díla, videa, hudbu, slova, prostě co si jen usmyslíte. Jelikož je Diaspora zcela svobodný software, pak opravdu neexistují žádná omezení v jeho použití. Můžete si vzít zdrojový kód a změnit jej tak, jak chcete, a pomoci třeba vylepšit tuto sociální síť.

Soukromí

V Diaspoře vlastníte svá data. Nepodepisujete žádné podstoupení práv korporaci nebo někomu, kdo by je mohl využít. Navíc si můžete vybrat, kdo uvidí jednotlivé příspěvky pomocí aspektů. Váš reálný život je tvořen mnoha různými aspekty spolu s různými lidmi. Proč by váš online život měl vypadat jinak? S aspekty Diaspora můžete svůj online život rozdělit tak, jak chcete a sdílet věci pouze s těmi lidmi, se kterými chcete.

Můžete mít například aspekty pro vaší rodinu, pro vaše nejbližší přátele, pro kolegy v práci a pro sport či hobby. Vaši kolegové přeci nepotřebují vědět o vašem setkání s rodinou. A s aspekty to vědět jednoduše nebudou.

Jak začít na Diaspora?

Najděte si pod, který vám bude vyhovovat. Můžete preferovat menší pod, nebo ten, jenž dovoluje přeposílání na externí služby (Twitter, Facebooku, WordPressu, Tumblr a případně další) nebo ten, který je blízko vašeho bydliště, či ten, který je umístěn v zemi, o které víte, že má dobré zákony na ochranu dat.

Jakmile se rozhodnete, který pod je pro vás ten pravý, na základě hodnocení a informací na stránce Pod Uptime a možná doporučení od lidí, kterým důvěřujete, zaregistrujte se tam a vytvořte si profil s takovým počtem osobních údajů, který uznáte za vhodné. Máte kontrolu nad tím, kolik toho sdílíte.

A pak už můžete začíst sledovat #štítky podle vašich zájmů. Může to být cokoliv, #hudba, #fotografie, #soukromi nebo #linux, prostě to co máte rádi. Představte se třeba veřejnou zprávu se štítkem #newhere (jsem tu nový) a od této chvíle jste součástí komunity Diaspora.

AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Diaspora – Decentralizovaná sociální síť, kterou vlastní uživatelé.“

  1. […] Diaspora – Decentralizovaná sociální síť, kterou vlastní uživatelé. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..