Aplikace eRouška

Obnovení aplikace eRouška? Budoucí vláda to plánuje

Obnovení aplikace eRouška plánuje dle dokumentu o strategii boje s covidem budoucí vláda. Ministerstvo zdravotnictví ČR rozhodlo o pozastavení provozu aplikace od konce října 2021. Budoucí vládní koalice má v úmyslu aplikaci obnovit jako jedno z opatření, které by mělo napomoci s trasováním nákazy.

Neaktivní aplikace eRouška pouze s push zprávami

Od konce října 2021 eRouška přešla do neaktivní verze. Pokud jste si ji nechali i nadále nainstalovanou v telefonu, pak nebude již běžet na pozadí a konzumovat baterii a bude zabírat minimum místa. Deaktivovaná eRouška bude mít zapnutou pouze podporu push zprav, aby vás případně v budoucnosti mohla aplikace informovat o dalším osudu eRoušky. Nasbíraná data o setkáních v Apple/Google Exposure Notification API ve vašem telefonu se smazala automaticky do dvou týdnů od vypnutí aplikace / deaktivace funkce Oznámení o kontaktu.

Obnovení aplikace eRouška

Pokud by se budoucí vláda rozhodla a na základě své strategie boje s covidem a nastalou epidemiologickou situací na opětovném zprovoznění aplikace, pak může NAKIT vydat aktualizaci, která uživatelům umožní opět eRoušku aktivovat.

Jak fungovala eRouška

Z dlouhodobého pohledu eRouška nepřímo pomohla zvládání epidemie tím, že varovala více než 400 tisíc uživatelů na potenciální riziková setkání a doporučila jim pravidla bezpečného chování. Tím významně přispěla k omezení šíření nákazy a zvládáni epidemie. Po napojení na evropskou federační bránu eRouška komunikovala s obdobnými aplikacemi jiných států EU a hlídala rizikové kontakty i s cizinci v ČR i v cizině.

K okamžiku vypnutí mělo podle odhadu eRoušku aktivní zhruba půl miliónu uživatelů. Informaci o nákaze do ní ale vkládaly už jen jednotky nebo malé desítky uživatelů denně. Využívání se významně nezměnilo ani s růstem počtu nakažených v září a říjnu. Hlavní příčinou je pravděpodobně to, že podstatná část uživatelů eRoušky už je očkovaná.

Trasování jako důležitá součást boje s covidem

Trasování už dávno není jediným nástrojem zvládáni epidemie, kromě plošných opatření a očkování máme i další technické nástroje, vhodné pro aktuální situaci, jako jsou O-T-N (očkování, test, prodělaná nemoc) certifikáty a aplikace Tečka a čTečka. Každopádně nová vládní koalice právě trasování považuje za velmi důležitou součást jejího boje s covidem.

AN
Úvodní obrázek: erouska

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..