Jack Dorsey

Jack Dorsey odstoupil z funkce generálního ředitele sociální sítě Twitter

Jack Dorsey, který byl v roce 2006 spoluzakladatelem sociální sítě Twitter, odstoupil z funkce generálního ředitele. Dorsey zůstane ve správní radě Twitteru až do května příštího roku, dle e-mailu pro zaměstnance, který Dorsey na sociální síti tweetoval. S okamžitou platností Dorsyho ve funkci generálního ředitele nahradí Parag Agrawal, technologický ředitel Twitteru.

Oznámení přichází rok poté, co se investiční společnost Elliott Management údajně snažila nahradit Dorseyho ve funkci generálního ředitele. Spoluzakladatel říká, že nynější rozhodnutí odstoupit bylo jeho vlastním rozhodnutím. „Rozhodl jsem se, že je konečně čas, abych odešel,“ řekl Dorsey. „Jsem opravdu smutný … ale opravdu šťastný.“

„Věřím, že společnost je připravena přetrhat pouta se svými zakladateli. Moje důvěra v Paraga jako ředitele Twitteru je hluboká. Jeho práce za posledních deset let byla transformační. Jsem mu hluboce vděčný za jeho schopnosti, srdce a duši. Nastal jeho čas ve vedení,“ uvedl Dorsey v tiskovém prohláení.

Dorsey též působí jako ředitel společnosti Square, finanční platební společnosti, kterou založil, což přimělo některé velké investory, aby zpochybnili jeho efektivitu při vedení obou podniků.

Konec jeho druhého funkčního období

Dorseyho odchod znamená konec jeho druhého funkčního období ve funkci generálního ředitele sociální sítě Twitter. V letech 2006 až 2008 působil poprvé jako generální ředitel a v roce 2015 zahájil své druhé období ve vedení společnosti.

Jeho období ve funkci generálního ředitele bylo poznamenáno několika zásadními rozhodnutími, včetně trvalého banu pro bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa. Jack Dorsey tento krok obhajoval a řekl, že Trumpovy tweety po nepokojích v Kapitolu 6. ledna vedly k ohrožení veřejné bezpečnosti. Trump zažaloval Twitter spolu s Facebookem a YouTube kvůli cenzuře, soudní spor stále probíhá.

Na začátku pandemie Dorsey také usiloval o to, aby všem zaměstnancům Twitteru umožnil trvale pracovat z domova.

Parag Agrawal

Společnost ze San Francisca prošla během svých prvních let obdobím silného růstu, ale jak se její expanze zpomalila, Twitter začal vylepšovat svůj formát ve snaze usnadnit jeho používání a učinit ho poutavějším.

Parag Agrawal začal svou kariéru na Twitteru jako inženýr a v roce 2017 se stal CTO. Jako technologický šéf hrál Agrawal zásadní roli v „každém kritickém rozhodnutí, které pomohlo pozvednout tuto společnost,“ řekl Dorsey.

Akcie reagovaly růstem, poté klesaly

Po oznámení Dorseyho odchodu akcie Twitteru vzrostly. Akcie Twitteru, které trvale nedosahovaly výkonnosti trhu, na začátku obchodování vyskočily o více než 10 %, ale v poledne se obrátily.

Twitter má více než 5 500 zaměstnanců a tržní kapitalizaci asi 39 miliard dolarů. V posledním desetiletí byl Twitter jednou z nejpoužívanějších platforem sociálních médií po celém světě, hned po Facebooku, Instagramu a TikToku.

AN
Úvodní obrázek: remix wikimedia CC BY-SA

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..