Twitter Facebook TikTok a další sociální sítě

Rusko za zakázaný obsah opět pokutuje Twitter, Facebook (Meta) a TikTok

Agentura Reuters uvedla, že Rusko potrestalo Twitter, Facebook (Meta) a TikTok za to, že tito technologičtí giganti nesmazali obsah, který ruská vláda považuje za nezákonný. Kampaň proti americkým technologickým firmám tak v Rusku nikterak nezpomaluje, naopak rázně pokračuje, když řadě velkých firem byly uděleny již četné pokuty.

Moskevský soud potrestal Twitter, vlastníka Facebooku Meta a TikTok za nezákoný obsah, což se stalo poté, co ruská Federální služba pro dozor v oblasti telekomunikací Roskomnadzor začátkem tohoto měsíce podala právní žalobu na Google i Meta ohledně jejich selhání při odstraňování zakázaného obsahu z jejich platforem.

Možné tvrdé pokuty na základě ročních obratů

V případě Roskomnadzoru proti dvěma americkým technologickým gigantům by moskevský soud mohl uložit tvrdé pokuty na základě jejich ročního obratu v Rusku. Moskevský okresní soud ve čtvrtek uvedl, že Meta byla ve třech samostatných správních případech pokutována celkem 13 miliony rublů (176 926 dolarů) za nesmazání obsahu. Twitter mezitím dostal pokutu 10 milionů rublů ve dvou případech, zatímco TikTok dostal pokutu 4 miliony rublů. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na ruské tiskové agentury.

Ruská opatření

Rusko přijalo řadu omezujících zákonů, kterými se řídí online svět, v neposlední řadě takzvaný „zákon o suverénním internetu, jenž umožňuje Rusku odříznout se od internetu globálního. Rusko také požaduje, aby 13 zahraničních a převážně amerických technologických společností bylo oficiálně zastoupeno na ruském území do konce roku 2021; jinak by mohly čelit případným omezením či přímým zákazům.

Ruské zákony umožňují zahraničním společnostem uložit pokutu ve výši 5 až 10 procent ročního obratu za opakovaná porušení. A od března letošního roku kupříkladu ruská vláda používá technologii hluboké kontroly paketů (DPI) ke zpomalení přístupu uživatelů k Twitteru. Rusko tvrdí, že jde o represivní opatření za to, že Twitter neodstranil příspěvky obsahující dětskou pornografii, informace o užívání drog nebo výzvy k sebevraždě nezletilých.

AN
Úvodní obrázek: unsplash


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..