Diem kryptoměna Facebooku

Kryptoměnový projekt Marka Zuckerberga Diem se rozpadá

Ambiciózní plán Marka Zuckerberga na vybudování vlastní kryptoměny Diem (dříve Libra) se rozpadá uprostřed rostoucího tlaku regulátorů. Asociace Diem, která dohlíží na vývoj stejnojmenné digitální měny, zvažuje prodej svých aktiv, aby vrátila kapitál svým investorům. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné společností Bloomberg, známé firmy poskytující finanční služby, informace o dění na burzách cenných papírů, komoditních burzách apod.

Mluvčí asociace Diem tyto informace odmítl komentovat. Mateřská společnost Facebooku, tedy Meta, na žádost o komentář též vůbec nereagovala. Diem údajně nyní jedná s investičními bankéři o dalších krocích, včetně toho, jak prodat své duševní vlastnictví, ve snaze získat jakoukoli zbývající hodnotu. Z dobře informovaných zdrojů také plyne, že se společnost též snaží najít nový cíl pro inženýry, kteří tuto technologii vyvinuli.

Společnost Meta vlastní asi třetinu podniku a zbytek vlastní členové sdružení, jako jsou Andreessen Horowitz, Union Square Ventures a Ribbit Capital.

Zuckerbergův kryptoprojekt nesl v počátku (červen 2019) název Libra

Ano, ve zmiňované době se kryptoměna jmenovala Libra a patrně pod tímto názvem jí znáte i vy čtenářové AzaNovin.Původně byla tato kryptoměna koncipována jako stablecoin, což je specifická podmnožina kryptoměn, které mají hodnotu navázanou na aktivum reálného světa, jako je fiat měna, jakou je americký dolar nebo komodity jako kupříkladu zlato. V případě Zuckerbergova stablecoinu bylo původním plánem spuštění univerzální měny vázané na koš hlavních měn a vládní dluh.

Projekt se okamžitě setkal s nepřátelstvím ze strany centrálních bankéřů a politiků, kteří se obávali, že by mohl usnadnit nekalé aktivity, jako je praní špinavých peněz a porušování soukromí. Také by se mohl ukázat jako impozantní rival suverénních měn, jakými je třebaprávě americký dolar. V důsledku regulačního odporu se angažovaný projekt soustředil na koncept spuštění několika stablecoinů, z nichž každý by byl navázán na fiat měnu plus jednu multiměnovou minci.

Diem USD

Nakonec byla vize kryptoměny zeštíhlena na stablecoin krytý americkým dolarem známý jako Diem USD. Samotný projekt také sledoval poněkud spletitý řetězec vlastnictví a utrpěl exodus firemních partnerů a vrcholových manažerů.

Kdysi měla kryptoměna Diem (Libra) podporu několika významných partnerů, ovšem když šéf Meta zamířil do Capitol Hill bránit projekt, tak klíčoví podporovatelé jako Visa , Mastercard a PayPal projekt opustili. V listopadu loňského roku odešel z projektu i sám spolutvůrcem Diem David Marcus. Kryptoprojekt Diem se evidentně opravdu rozpadá.

AN
Zdroje a obrázky: bloomberg; remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..