Facebook ilustrační foto

Mark Zuckerberg hrozí stažením Facebooku a Instagramu z Evropy

Zuckerberg hrozí stažením Facebooku a Instagramu z Evropy kvůli předpisům, které mají bránit shromažďování dat aplikací. Společnost Meta (dříve známá jako Facebook), učinila varování ve zprávě pro Komisi pro cenné papíry a burzu podané minulý týden. V ní si technologický gigant stěžoval na pravidla EU, která mu zabrání v užití dat Evropanů na amerických serverech.

Pokud společnost Meta nebude mít možnosti přenášet, ukládat a zpracovávat tato data přes Atlantik, pak uvedla, že může být nucena vypnout základní služby v Evropě. Pokud by společnost učinila toto, byť zatím nepravděpodobné rozhodnutí, a dostála své hrozby, mohla by tedy i lidem v Česku zakázat přístup na Facebook a Instagram.

Meta ve své zprávě uvedla, že pokud nebudou změkčena evropská pravidla týkající se dat, společnost „pravděpodobně“ již nebude schopna nabízet své „nejvýznamnější produkty a služby“, včetně Facebooku a Instagramu, v EU.

Transatlantiké datové přenosy

Klíčovým problémem pro společnost Meta jsou tranatlantické datové přenosy. V současné době Meta zpracovává svá data napříč USA a Evropou. Společnost tvrdí, že je to zásadní pro způsob, jakým její podnikání funguje. Podle nových pravidel by Meta a další technologičtí giganti mohli být nuceni zpracovávat tato data na serverech se sídlem v Evropě. Cílem nařízení je chránit soukromí Evropanů tím, že zajistí, aby jejich údaje nebyly zpracovávány za hranicemi kontinentu.

Meta požaduje, aby mohla nadále používat transatlantický rámec pro přenos dat s názvem Privacy Shield. To je právní základ, který společnost používala k provádění přenosů dat, dokud to nebylo v červenci 2020 zrušeno novými zákony určenými na ochranu údajů Evropanů. Meta objasňuje, že se domnívá, že bude schopna dosáhnout nových dohod v roce 2022. Tvrdí však, že pokud se nepodaří dosáhnout nových dohod, může být nucena stáhnout některé své služby z Evropy.

Nepravděpodobné naplnění hrozby

Šance, že společnost dostojí své hrozby, je však velmi mizivá a nepravděpodobná. Evropa je totiž jedním z jejích největších a nejziskovějších trhů.

Mluvčí Meta ve svém prohlášení uvedl: „Nemáme absolutně žádnou touhu a žádné plány stáhnout se z Evropy, ale jednoduchou realitou je, že Meta a mnoho dalších podniků, organizací a služeb spoléhají na přenosy dat mezi EU a USA za účelem provozování globálních služeb.“

„Stejně jako jiné společnosti jsme se řídili evropskými pravidly a spoléháme se na standardní smluvní doložky a vhodná zabezpečení dat, abychom mohli provozovat globální službu. Podniky v zásadě potřebují jasná, globální pravidla pro dlouhodobou ochranu transatlantických datových toků. A stejně jako více než 70 dalších společností v celé řadě průmyslových odvětví pečlivě sledujeme potenciální dopad na naše evropské operace, jak tento vývoj postupuje.“

Před dopadem těchto pravidel EU varovaly i další společnosti, včetně Siemens, SAP, Telefonica Deutschland, Allianz a GSK.

Meta (Facebook) v těžkém období

Minulý týden vyšlo například najevo, že Facebook ztratil uživatele poprvé ve své 18leté historii. Mateřská společnost platformy, Meta, ve středu dodala ponurý mix většího než očekávaného poklesu zisku, snížení počtu uživatelů a ohrožení jejího reklamního byznysu, který se v obchodování po pracovní době propadl zhruba o 22 procent.

Generální ředitel Mark Zuckerberg tvrdí, že prudký vzestup konkurenční služby TikTok je důsledkem zjevné stagnace Facebooku.

AN

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..